29 september 2010

Bloggen over je werk kan zich tegen je keren

We rekenen op veel applaus
Op maandag 4 oktober ontmoeten alle mensen met een hart voor het MBO elkaar weer in CompetentCity. De vierde editie van dit grootste evenement over de vernieuwing van het middelbaar beroepsonderwijs staat in het teken van de school als kennisonderneming.
Naast "keynote" sprekers zijn er veel workshops en is er een meetingplaza. In ronde 2 onder andere de workshop Social media in het MBO die gehouden wordt in het mediaplaza.
Twitter. Facebook. Hyves. Sociale media zijn hot. Maar kun je er ook wat mee in het mbo? Na een korte inleidende workshop gaat een panel van "experts" in discussie met de zaal. De verwachte opbrengst: een hoofd vol ideeën!
In dat panel zitten Wilfred Rubens, Karin Winters, Jan Kees Meindersma en ikzelf. De discussie staat onder leiding van Haye van der Werf.
In die discussie zullen de volgende stellingen aan de orde komen:
 1. Sociale media passen niet bij de in het beroepsonderwijs dominante manieren van lesgeven.
 2. Sociale media zijn onmisbaar om in contact te komen met onze deelnemers.
 3. Bloggen en twitteren over je werk kan zich ook tegen je keren!
Die laatste stelling heb ik aangedragen, vooral omdat ik paneldiscussies over het algemeen nogal saai vind en wel zin heb in een beetje vuurwerk! Over de eerste stelling kan ik niet zoveel zeggen omdat ik eerlijk gezegd geen idee heb wat nu "de dominante manieren van lesgeven" zijn. Bij stelling twee kun je makkelijk twee kanten belichten en verdedigen, maar stelling drie... wat moet ik daar nu op mee?

Het geval wil dat ik eigenlijk drie werkomgevingen heb: Ten eerste als adviseur bij een ROC. Daar horen jullie me vrijwel nooit over en daar heb ik uiteraard m'n redenen voor. Ten tweede werk ik al een paar jaar voor het Consortium voor Innovatie. Laat ik daar nu in huis gehaald zijn juist omdát ik blog! Tenslotte ook nog een dag in de week voor saMBO~ICT waar ik de website onderhoud, de nieuwsbrieven voor verzorg én een twitter- + LinkedIn account beheer. Ook hier zullen ze niet zonder reden juist voor mij gekozen hebben...
Hoe ik met die verschillende petten omga zal ik hier niet uitleggen. Kom dan maar maandag naar de Reehorst in Ede, dan zal ik er eerlijk en openhartig op ingaan!
Daarbij ga ik er dan natuurlijk wel vanuit dat wat ik daar zeg binnen die muren blijft, ok?

3 opmerkingen:

 1. Veel succes en plezier bij Competent City. Ik zal er dit jaar niet bij zijn.
  Toen ik je titel las moest ik trouwens even denken aan een artikel over edubloggers dat net in de Profiel is verschenen en waar ook ingegaan wordt op wat bloggen voor je werk kan betekenen. Nou, in het mbo nog weinig, zo is de conclusie. Men leest geen blogs, twittert niet, dus reacties hoef je ook niet veel te verwachten uit die hoek. Maar over je werk bloggen of twitteren kan zich soms wel tegen je keren. Ik ken wel iemand bij een ROC die haar twitter account achter een slotje moest plaatsen van de directie. Maar de meeste mbo medewerkers hebben er nauwelijks weet van dat collega's bloggen, laat staan dat ze die blogs met regelmaat lezen. Terwijl een blog juist een platform zou kunnen zijn om meningen uit te wisselen. Ben heel benieuwd hoe men daar maandag over denkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @annet
  Bedankt voor je reactie!
  Jammer dat je er niet bij bent dit jaar.
  Is dat artikel uit de profiel online beschikbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel een beetje een eenzijdig clubje dat die dag op het podium plaatsneemt. Jullie kennende, vermoed ik dat jullie standpunten niet ver uiteen zullen lopen. Dat wordt dus een discussie van het panel tegen de zaal? Volgens mij was het spannender geweest als er ook iemand uit een andere hoek (bijvoorbeeld een docent) op het podium zou komen zitten.
  Maak er hoe dan ook iets moois van die dag!

  (Nee, IK kan niet die dag. Bovendien ik werk niet meer in het MBO).

  Groet,
  Moniek

  BeantwoordenVerwijderen