26 september 2010

Een onmogelijke vergelijking!

Niet met elkaar te vergelijken!
Gisteren heb ik 4 apparaten bij elkaar gezet:
Met de Asus op vakantie 2008
De Asus heb ik gekocht in mei 2008, direct nadat deze beschikbaar kwam bij de Mediamarkt. Ik moest en zou zo'n ding hebben, enthousiast als ik was over het toen vernieuwende concept van een netbook! Na er een aantal maanden mee gestoeid te hebben moest ik tot de conclusie komen dat het concept weliswaar goed was, maar de dat ik de 701 iets te snel gekocht had. Al vrij snel daarna kwam er een versie uit met een groter scherm en breder toetsenbord, meer werkgeheugen en een harde schijf. Af en toe haal ik de 701 nog wel eens te voorschijn om er wat mee te spelen of er een Linux distributie op uit te proberen. Ook heb ik er Windows XP op draaien.

Ruim een maand geleden kocht ik zomaar die Compaq Mini. Het was een aanbieding voor € 199 en dat kon ik niet laten lopen, want het concept van netbooks spreekt me nog steeds aan! Ik heb niet de moeite genomen erover te bloggen, zo normaal als ik het al vind dat je er zo eentje bij hebt wanneer je veel onderweg bent. Hij bevalt me uitstekend en doet precies wat ik ervan verwacht: niet teveel, maar ook niet te weinig. Alles wat ik doen moet kan ik ermee doen, al moet ik er soms wat meer voor scrollen. Bloggen, websites onderhouden, FTP'en, foto's uploaden, Skypen mét webcam... het kan allemaal.

De OLPC met Sugar interface
In dezelfde week dat ik die Compaq in gebruik nam kreeg ik een OLPC toegestuurd van de Stichting Openwijs.nl met de vraag of ik er eens naar wilde kijken. Dat was wel even schakelen! Een heel ander toetsenbord, schermgrootte maar vooral besturingssysteem. De OLPC wordt geleverd met de Sugar userinterface voor het basisonderwijs en Gnome voor de volwassenen (dus Linuxu). Dat was wel weer even wennen. Omdat ik de Compaq ook net binnenhad ontkwam ik er niet aan de apparaten met elkaar te vergelijken en dat moet je gewoon niet willen. De OLPC is gemaakt met een heel ander doel (leren) en een heel andere doelgroep (beschikbaar voor alle kinderen, waar ook ter wereld). De Sugar interface start snel en is geweldig, zeker voor jonge kinderen. Spelenderwijs kun je heel veel verschillende applicaties starten die zich laten bedienen als spelletjes, maar waar heel veel van en mee te leren valt. Van alle activiteiten die mje doet in Sugar kun je een logboek bijhouden. Het apparaat komt pas echt goed tot z'n recht wanneer je er meer van in elkaars nabijheid zet. Ze "zien" elkaar dan in een draadloos netwerk en je kunt dan heel gemakkelijk chatten, informatie uitwisselen en bestanden delen. Dat is volgens mij dan ook de grote kracht van het OLPC concept. Ik wil het niet hebben over de prestaties, want die lopen gewoon achter bij wat je gewend bent. Het werkgeheugen is niet groot evenals de opslagcapaciteit. Naarmate je meer "in the cloud" doet heb je daar natuurlijk ook niet zoveel van nodig. Het toetsenbordje is niet bedoeld voor mijn grote vingers, maar dat zal voor kinderen anders zijn. Heel mooi is het scherm dat zich ook goed laat bekijken in zonlicht en draaibaar is, zodat je de OLPC ook als eReader en spelletjesconsole kunt gebruiken. De schermgrootte is helaas niet toereikend voor veel websites. Flash moest ik zelf "even" installeren en daar moest ik echt Linux kennis voor inroepen. De jongens van systeembeheer die het apparaat toen in handen kregen wilden hem eigenlijk gelijk houden, zo verzot waren ze erop! Na installatie van Flash zijn Youtube filmpjes ook te bekijken, maar dat gaat wel met horten en stoten eerlijk gezegd.

waterdicht toetsenbord
Kortom, zeker gezien de prijs die in Nederland een stuk hoger ligt dan de bedoelde honderd dollar, kan ik de OLPC niet echt aanbevelen, hoe sympathiek ik het concept ook vind. Er komt echter een versie uit die veel van de hierboven genoemde bezwaren wegneemt betreffende prestaties en dan kan het toch weer interessant worden.
Voor landen waar niet iedereen al de beschikking heeft over een computer, thuis en/of op school, moet zo'n OLPC echter een ware sensatie zijn als die in handen van leerlingen en hun meesters/juffen komt. Je kunt er zoveel op doen, ook als je geen internetverbinding hebt!
Als je overweegt om een OLPC te kopen voor op school, koop er dan niet een, maar gelijk een voor alle leerlingen van de klas. Juist dan komt de OLPC het best tot z'n recht vanwege het netwerk dat wordt opgezet tussen al die computers.

En toen kwam ruim een week geleden de iPad...
In eerste instantie ga je ernaar kijken als een apparaat zoals je dat gewend bent, een computer of een note/netbook. Dan stelt de iPad al snel teleur, want er zijn veel dingen die de iPad niet kan terwijl mijn Compaq netbook van € 199 daar geen enkele moeite mee heeft.
Naarmate je er meer mee gaat werken (of minder bevooroordeeld of meer onbevangen bent) bemerk je dat je iets heel anders in handen hebt dat zich anders laat bedienen en zich leent voor heel andere toepassingen! De komende tijd zal ik daar zeker meer over zeggen. Wel is het weer een device erbij en niet in plaats van. Wanneer ik meer dagen op pad ben zou ik m'n netbookje niet graag thuislaten terwijl ik de iPad er nu zeker bij wil hebben.

Ben ik over die iPad nu net zo enthousiast als twee jaar geleden over de Asus EeePC701?
Alleen de tijd zal het leren!

Tenslotte, wat er ontbreekt er in het rijtje waar ik dit bericht mee begon? De nieuwe 10 inch Skoolmate 2.0!
Die gaat een vergelijking nog lastiger maken omdat hij als touch tablet weer wat meer vergelijkbaar is (wellicht?) met een iPad. Binnenkort hoop ik daar meer over te kunnen vertellen....

1 opmerking:

 1. Hoi Willem,

  M2Desk lost alles op! Kom er eens naar kijken in ons pand in Zoetermeer, of kom eens een dagdeel tijdens de les langs op de Holtkampschool in Goes waar ze in twee klassen al 1 op 1 werken met M2Desk.
  In tegenstelling tot alle andere apparaten die je bespreekt is M2Desk speciaal voor het onderwijs ontworpen.

  Ik breng je graag in contact met de ict-er en leerkrachten aldaar.

  groet,

  Richard de Jong
  Edumaat

  BeantwoordenVerwijderen