14 september 2010

Trends versus realiteit


Vandaag wordt het september-nummer van SURF magazine verstuurd aan de abonnees. Het volledige magazine is nu ook al online te lezen.

Op de achterkant van het magazine de vaste rubriek: Trendwatching.
Voor dit nummer werd ik gevraagd een bijdrage te leveren en mijn eerste reactie was: maar ik ben helemaal geen trendwatcher, ik ben trendmatcher! Dat bleek geen belemmering dus leverde ik op de valreep bij het sluiten van de inzendtermijn mijn verhaal aan waarin ik aandacht besteedde aan Google Wave. Een paar dagen later (ik zat nog in Frankrijk) kreeg ik een seintje van de redactie met een link naar het bericht dat Google stopt met Google Wave. Daar ging m'n verhaal!
Gelukkig kreeg ik de gelegenheid om mijn tekst bij te stellen, met het volgende resultaat.
De titel van mijn bijdrage is uiteraard geïnspireerd op het thema van de komende Onderwijsdagen: Innovatie en Realiteit
Trends versus realiteit
Herinnert u zich nog de Google Wave presentatie tijdens Dé Onderwijsdagen van vorig jaar? Voor wie er niet bij was: een broeierig en bomvol zaaltje met mensen tot in het gangpad en op de vloer in gespannen afwachting van wat de presentatoren allemaal zouden laten zien.
Iedereen die een beetje voorop loopt in het onderwijs wilde erbij zijn. Toen ik riep dat ik nog 10 invites te vergeven had werd ik bijna besprongen. Er werd volop geflipt, getwitterd en live geblogd en natuurlijk deed ik daar zelf ook aan mee.
We zijn nog geen jaar verder en Google heeft besloten om te stoppen met het Wave project omdat het veel te weinig gebruikt werd. Kennelijk kun je dus ook te hard achter dingen aanlopen! Trends watchen is niet zo moeilijk: je schaft gewoon het nieuwste aan dat op de markt komt en beschrijft wat je daar eventueel mee zou kunnen in het onderwijs. Daarna kijk je weer uit naar de volgende gadget die zich aandient. Daarmee loop je wel het risico dat je op een gegeven moment zo ver voor de muziek uitloopt dat de fanfare je niet meer kan volgen.
Nauwelijks toegepast
Trends matchen, ervoor zorgen dat ze écht ingezet worden is een stuk lastiger! Neem als voorbeeld Skype. Het bestaat al jaren en kan prima gebruikt worden voor taalonderwijs of zoiets als ‘leren telefoneren’. Maar wie past het toe, laat staan dat de dienst ICT het faciliteert of op zijn minst toestaat? Zo zijn er meer toepassingen te noemen die al jaren beschikbaar zijn maar nauwelijks worden toegepast.
Soms denk ik wel eens: stop gewoon met het ontdekken van al dat nieuws en zorg er nu eerst eens voor dat alles wat al tijden beschikbaar is op een goede manier wordt ingezet! Er kan al zoveel dat een gemiddelde docent daar jaren mee vooruit zou kunnen zonder dat daar Wave, een iPad of een eReader voor nodig is.
Voeten in de klei
Maar die gedachte spreek ik natuurlijk nooit hardop uit en houd ik angstvallig voor me. Het is tenslotte veel te leuk en ook noodzakelijk om vooruit te kijken en al het nieuws dat zich aandient te onderzoeken en de mogelijkheden voor het onderwijs te beschrijven. Daarbij is het een uitdaging om zaken zo goed voor het voetlicht te brengen dat zij die met de voeten in de klei staan ze ook gaan gebruiken. Dus gaan we dit jaar met z’n allen naar de onvermijdelijke presentatie(s) over de iPad die hopelijk wat langer op de markt blijft.
Over Willem Karssenberg
Willem Karssenberg werkt als adviseur bij de dienst bedrijfsvoering van het Drenthe College. Ook is hij werkzaam voor het Consortium voor Innovatie en saMBO~ICT. Hij blogt als trendmatcher over ICT en onderwijs op www.trendmatcher.nl
Natuurlijk werd me ook gevraagd een foto aan te leveren. Gelukkig had ik in de caravan een vergrootglas en wat lucifers liggen. De match met Google Wave was hiermee snel gemaakt! (een dovend vuurtje dus)

Ken je SURF magazine niet of ben je nog niet geabonneerd, dan kun je een gratis abonnement aanvragen voor dit kwartaalblad met nieuws en achtergrondinformatie over ICT voor het hoger onderwijs en onderzoek via www.surf.nl/magazine.
Reacties op mijn bijdrage zijn natuurlijk van harte welkom!

2 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal Willem. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om in het beperkt aantal woorden dat voor de rubriek beschikbaar is ook wat zinvols over te brengen! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Pierre,
    Hartelijk dank voor je compliment. Sinds mijn bijdrage ben ik mensen als jij nog meer gaan waarderen! Wilfred en jij hadden de lat al aardig hoog gelegd namelijk...

    BeantwoordenVerwijderen