08 maart 2011

Geluid opnemen, afspelen en opslaan

Allemaal mogelijk met NanoGong
Gisteren ontving ik een mailtje over Nanogong, een Open Source project van de universiteit van Hongkong, met de melding dat er een nieuwe versie uit is.
NanoGong is een java applet waarmee bezoekers op een website met één druk op de knop hun eigen stem kunnen opnemen, afspelen en opslaan.
Wanneer het opgenomen geluid wordt afgespeeld kan de gebruiker de snelheid opvoeren of omlaagbrengen zonder het geluid zelf te veranderen.
Het opgenomen geluid kan, eventueel in versnelde of juist langzame versie, lokaal worden opgeslagen als .wav bestand.

Voor degene die de applet plaatst zijn er allerlei mogelijkheden om delen van de applet wel of niet te laten zien via de applet parameters. Ook kun je de applet plaatsen met een al opgenomen geluidsbestand. Als programmeur heb je volledige controle over de applet via JavaScript.

De NanoGong applet is nu open source en mag dus door iedereen gebruikt worden. De applet met voorbeeldcode is hier te downloaden. Als je een formulier invult met wat gegevens krijg je via mail een link toegestuurd. Hiervoor is gekozen om te kunnen bijhouden waar NanoGong overal gebruikt wordt. Uit de statistieken blijkt dat Nederland goed is vertegenwoordigd. NanoGong is vooral ook interessant voor Moodle gebruikers omdat het daar via een apart component heel mooi mee integreert!

Ik zie allerlei toepassingsmogelijkheden voor deze tool. Denk bijvoorbeeld aan taalonderwijs! De leerkracht kan een mooie zin inspreken en leerlingen de uitspraak zo goed mogelijk laten nadoen. Het resultaat kunnen ze eventueel opslaan en doorsturen. Zo is er vast veel meer te bedenken, maar dat laat ik graag aan jullie over...

Hieronder zie je standaard versie met alle knoppen.
Als je op de play knop klikt hoor je dat ik al een bestand geladen heb. Klik je op de record knop, dan kun je je eigen opname starten en daarna wat spelen met de knoppen sneller en langzamer. Daarna kun je het opgenomen bestand lokaal opslaan.


Lees verder voor meer informatie en gebruiksvoorbeelden.
Hieronder zie je verschillende manieren waarop je de applet kunt plaatsen op een website.

Alleen afspelen:


Afspelen en opnemen


Afspelen, opnemen, snelheid aanpassen en opslaan


Je kunt de achtergrondkleur van de applet aanpassen.

1 opmerking:

  1. Dit is echt een superhandige tool voor zowel leken als professionals op het gebied van geluidtechniek. Ik gebruik het zelf en raad het mijn omgeving en klanten ook aan. Inmiddels zijn er alweer een aantal updates over heen gegaan en is het programma zelfs nog gebruiksvriendelijker.

    BeantwoordenVerwijderen