28 april 2011

Fablabbergasted!

Wie dacht 10 jaar geleden dat je professioneel drukwerk aan het eigen bureau zou kunnen maken? Het Fablab-concept van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) toont het begin van een tijdperk dat we geen massafabricaten meer uit China laten transporteren, maar veel dingen zelf maken. Thuis of om de hoek, op maat, naar eigen ontwerp of open design aanbod en slechts net zoveel als je nodig hebt! In de toekomst ontwerp en maak je je eigen schoenen, kleding, mes en vork of stoel! Een autokoetswerk, ja, zelfs met huizen wordt geëxperimenteerd (3D printing).

De hightech machines zijn nog wat te duur voor particulier gebruik, maar kunnen prima als community voorziening geëxploiteerd worden. Fablabs brengen disciplines samen en verlagen drempels voor de realisatie van creatieve ideeën! Er staan op dit moment al zo’n 7 Fablabs in Nederland en er zijn zeker net zoveel initiatieven voor nieuwe Fablabs.

Op 21 juni 2011 komen Trotec Speedy, Makerbot CupCake, Calortrans CT-60 en Mantis 9 op bezoek bij het Nnoal! Hebben we het nu over Dj’s, hardcore rappers?
Nee, het zijn hightech desktop-machines waardoor het FabLab-concept van het beroemde MIT gestalte krijgt. De machines staan in een grote vrachtwagen die half Europa doorreist om het concept te promoten. Er deed zich een unieke kans voor om deze in te boeken voor het Nnoal-programma.

In combinatie met een inleiding door de directeur van het Creative Learning Lab van Waag Society en een presentatie van een open design toepassing in de horeca door ROC West Brabant hebben is er een dynamisch programma samengesteld dat de titel “Fablabbergasted” mag dragen!

Heb je belangstelling voor deze bijeenkomst van het Nnoal op 21 juni 2011 vanaf 15.00 uur in School voor de Toekomst?
Meld je dan aan via deze pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten