26 november 2011

Open, echt leren | Erik Duval

Na zijn keynote op Dé Onderwijsdagen was Erik Duval deze week alweer in Nederland. Nu om de openingskeynote te verzorgen bij de 21e i&i conferentie in Lunteren.
"Ah, zeker hetzelfde verhaal over Learning Analytics..." zul je misschien denken?
Nee hoor, daar zal je Erik niet snel op betrappen! Hij kan dan ook putten uit heel veel ervaring en er net zo boeiend over vertellen, juist omdat hij zelf ook nog gewoon met de voeten in de klei staat (iets dat ik niet kan zeggen).

Al te vaak verliezen studenten en docenten zich in zinloze formele activiteiten die weinig met authentiek diepgaand leren te maken hebben. Toetsen en examens focussen op wat gemeten kan worden in plaats van op wat relevant is. Openheid in het leerproces is een manier om hier iets aan te doen, en de band tussen wat er ‘op school’ gebeurt en ‘het echte leven’ veel nauwer aan te halen. Daarbij kunnen we goed gebruik maken van technologieën zoals sociale media, ‘learning analytics’, visualisaties, enz., zeker als we op grote schaal aan open leren willen gaan doen.

Ik was er helaas niet bij, maar heb zijn presentatie zojuist teruggekeken via ePitch TV. Als je zelf ooit hebt leren fietsen vind je deze presentatie vast de moeite waard!

1 opmerking:

  1. Thx voor de reactie! De slides staan ondertussen op http://www.slideshare.net/erik.duval/open-cht-leren ...

    BeantwoordenVerwijderen