24 december 2011

Maak interactieve video met Youtube

Wanneer je een video of screencast maakt die bestaat uit meerdere onderdelen dan kun je je kijkers de mogelijkheid bieden om door de video heen te navigeren als je deze bij Youtube hebt geplaatst. Het werkt eigenlijk vrij eenvoudig.

Zorg ervoor dat je video of screencast begint met een korte introductie waarin je ook de verschillende keuzemogelijkheden aanbiedt. Je kunt eventueel al knoppen tekenen in je screencast of deze later toevoegen in Youtube. Upload het filmpje naar Youtube, ga naar het betreffende filmpje en kopieer de url naar het klembord want je zult het nodig hebben voor iedere knop met verwijzing die je maakt. Die url ziet er bijv. zo uit: http://www.youtube.com/watch?v=ou82N1tvPd8
Klik dan op de betreffende pagina bovenin op de knop: Annotaties bewerken. De rest wijst zich eigenlijk vanzelf. Daar waar je wilt kun je een annotatie toevoegen in de vorm van een spraakballon, opmerking, een titel of een spotlight. Aan een spraakballon, opmerking of spotlight kun je een link toevoegen. Si dat een link naar (dezelfde) video, kan kan je daarbij ook aangeven op welke tijd deze moet starten. Een opmerking gebruik je om een knop te maken, een spotlight wanneer je al een knop getekend hebt in je screencast.

Heb je geen idee waar ik het over heb, bekijk dan bijgaande video die gebruikmaakt van de knoppen zoals boven beschreven. Het filmpje zelf slaat natuurlijk nergens op maar is bedoeld om een en ander te demonstreren.

Nu ik weet hoe makkelijk het werkt begrijp ik eigenlijk niet waarom niet veel meer video's hiervan gebruik maken!

1 opmerking: