17 februari 2012

Registerhotel.nl

Persbericht:
Alle erkende hotels in Nederland kunnen zich inschrijven in het  hotelregister.
Het register, een initiatief van de Hotelcoöperatie, is een register van, voor en door hotels. Hotels kunnen met de inschrijving vastleggen welke activiteiten ze ondernemen op het gebied van hun professionele ontwikkeling.
Staatssecretaris Hijlstra: 'Ik ben heel blij dat hotels zelf het initiatief hebben genomen om een register te starten. In lijn met het register in de gezondheidszorg geven hotels hiermee zelf aan over welke kwaliteiten een hotel moet beschikken en welke na- en bijscholing nodig is. Ik nodig alle hotels uit om zich in te schrijven en daarmee te laten zien wat voor een prachtig bedrijf ze hebben.'
Stel nu, je bent op zoek naar een mooie hotelkamer, zou je als consument dan naar registerhotel.nl gaan?
Let wel: registratie is op vrijwillige basis en hotels houden zelf hun eigen gegevens bij!
Helaas zijn gewone bed & breakfast gelegenheden uitgesloten van deelname, ook al kun je daar nog zo mooi, schoon, lekker en goedkoop overnachten.

Bovenstaande slaat natuurlijk nergens op, maar heb ik bedacht naar aanleiding van het deze week van start gegane registerleraar.nl. Ik heb de site nu een paar keer bezocht om erachter te komen wat nu precies de bedoeling is, maar op de een of andere manier wil het kwartje maar niet vallen bij mij.

Dus ben ik in het voorlopig reglement gedoken in de hoop daar wijzer te worden. Op andere sites lees ik al het gegeven dat je voor minimaal 0,2 fte een aanstelling moet hebben, maar mij vallen ook andere dingen op.

Je kunt aan je profiel blijkbaar vier soorten activiteiten toevoegen:
 1. Cursussen en opleidingen
 2. Studiedagen en conferenties
 3. Formele reflectieve activiteiten
 4. Overige activiteiten
Voorbeelden van relevante overige activiteiten zijn: het ontwikkelen en geven van een relevante bij‐ c.q. nascholingscursus; het verzorgen van een publicatie (mits geplaatst in een landelijk verschijnend onderwijskundig medium met review door een deskundige redactie); het (bijvoorbeeld in vaksectieverband) participeren in een erkend programma van kwaliteitszorg; het functioneren in een door een vakvereniging ten behoeve van vakontwikkeling ingestelde commissie; het vervullen van een bestuurlijke functie binnen een vakvereniging; het deelnemen aan een kader‐ c.q. ledenvergadering van een vakvereniging.

Waarom zie ik bij die overige activiteiten niet zoiets als het onderhouden van een weblog, het bijhouden van een Yurlspagina of ga zo maar door?
Ik ken onderwijsprofessionals die zich een slag in de rondte ontwikkelen, zich suf delen en tot midden in de nacht bijscholen, maar die volgens dit reglement niet in aanmerking zouden komen!

Ik wil het initiatief absoluut niet zo maar de grond in boren want er zal ongetwijfeld goed over nagedacht zijn als ik zie wie er allemaal aan bijdragen, maar ik hoop werkelijk dat de bedenkers zich rekenschap geven van de ontwikkelingen zoals die er zijn op het gebied van informeel leren.

Tenslotte, om terug te komen op registerhotel.nl denk ik dat ik als consument toch meer heb aan de beoordelingen van medereizigers, zoals bijvoorbeeld te lezen op booking.com, dan aan een mooie opsomming van alle kwaliteiten van het hotel zelf. Een hotel kan aan alle veiligheidseisen en controles voldoen en toch heel onprettig zijn om in te slapen.
Op beoordeelmijnleraar.nl staan nu 1343 scholen, 12318 leraren en 70404 beoordelingen. Het zou mooi zijn als registerleraar.nl dezelfde openheid geeft.

Graag de mening van leraren die wel enthousiast zijn want zelfs de reacties op het forum van BON zijn niet bepaald geweldig te noemen, terwijl BON een van de deelnemende organisaties is...

7 opmerkingen:

 1. Heb het even getest: Aanmelden, wachtwoord via post de volgende dag, profiel invullen, klaar!
  Geen enkele controle, werkt op basis van vertrouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @willem hotels worden niet betaald van belastinggeld. Als een hotel niet goed draait komen er geen klanten, dus geen inkomsten en geen inkomsten.......

  de prikkel bij veranderingen bij hotels is dus anders...

  snap je punt, maar metafoor gaat niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Joël,
  Ik heb je gevonden, maar zonder enige verdere gegevens, of had je verder niets ingevuld?

  @Marcel,
  Ik snap je niet. Zeg je nu: of een leraar wel of niet draait maakt niet uit, de leerlingen komen toch wel?

  Als een directeur een docent wil aannemen, waar heeft hij dan meer aan:
  - de informatie die op beoordeelmijnleraar.nl staat
  - de informatie die op registerleraar.nl staat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @willem nee dat zeg ik niet. de prikkel van hoteleigenaar is dat hij geld moet verdienen en dus moet inspelen op ontwikkelingen in de markt , maar wat is de prikkel voor een docent?

   daarom vind ik de metafoor niet goed en dat is mijn punt.

   natuurlijk vind ik dat ik dat docenten zich moet blijven ontwikkelen, maar hebben we daar een register voor nodig? De uitvoering is weer zo halfslachtig - zie reactie @karin

   Verwijderen
  2. Bedoel je nu te zeggen dat een docent rustig slecht kan presteren zonder bang te hoeven zijn voor z'n baan? In die zin zorgt beoordeelmijnleraar.nl dus wel degelijk voor een prikkel. Niet leuk als je daar heel slecht beoordeeld wordt toch?
   Het mag duidelijk zijn dat ik wat betreft dit register dezelfde bedenkingen heb als jij, Karin en veel anderen!

   Verwijderen
 4. Ik vind dat er hele groepen bevoegd docenten buitengesloten worden van dit register zoals beschreven http://www.karinblogt.nl/archives/3967 het register zal dus hopelijk niet veel draagkracht krijgen. Het is net als de wet BIO, mag wel, hoeft niet en als je niets doet is dat ook prima

  BeantwoordenVerwijderen