23 september 2012

Audioberichten publiceren bij Wordpress

Ook dit jaar wil ik op De Onderwijsdagen weer korte interviews doen en die als audiobericht plaatsen op het weblog van de conferentie. Vorig jaar gebruikte ik daarvoor Cinch.fm maar deze dienst houdt er eind deze maand helaas mee op. Ik moest dus op zoek naar een alternatief.

Nu zijn er meerdere apps voor de iPhone waarmee je audio kunt opnemen, maar ik heb natuurlijk een verlanglijstje. Zo moet het audobestand makkelijk te embedden zijn en liefst ook afspeelbaar op mobiele devices. Diensten die met Flashplayers werken, zoals Audioboo, vallen dus af. Soundcloud biedt een HTML5 player en dat maakt deze service heel geschikt voor mijn doel. Ik werk met een externe iRig microfoon die wordt geleverd met een eigen app, de iRig recorder. Het mooie is dat deze app ook kan exporteren naar Soundcloud. Toch vereist deze werkwijze een aantal handelingen. Nadat je het bestand bij Soundcloud geplaatst hebt moet je nog een bericht aanmaken op je weblog en de player met het geluidsbestand embedden. Met een in-app aankoop voor de iRig app kun je het geluid ook editen, er fragmenten uitknippen enzovoort. De bestanden worden opgeslagen in M4A formaat.

Maar het kan ook anders bij Wordpress!
Wordpress biedt namelijk de mogelijkheid om een MP3 bestand te uploaden via e-mail die dan automatisch geplaatst wordt in een nieuw bericht met [ audio ] tags. Daarmee krijg je een player die ook werkt op mobiele devices, precies wat ik wil. Dit werkt echter niet met M4A bestanden. Ik moest dus op zoek naar een app die opneemt in MP3 formaat. Uiteindelijk heb ik Pocket Wavepad gevonden dat voor een gratis app best veel mogelijkheden heeft. Zo kun je ook met deze app het geluid editen en monteren. Er is geen exportmogelijkheid naar Soundcloud, maar dat hoeft ook niet want je kunt geluidsbestanden direct vanuit de app versturen naar een e-mail adres. Als je WordPress nu zo configureert dat je mailtjes naar je account mag sturen dan wordt het geluidsbestand automatisch met player en al geplaatst. Zo kun je een opgenomen gesprek dus direct publiceren in een blogpost! De tekst in het mailtje is aan te passen en zo kun je in één handeling een bericht plaatsen met begeleidende tekst én het interview.

De opname hieronder is gemaakt met Pocket Wavepad zodat je de kwaliteit kunt beoordelen.

This text will be replaced

Wel heel jammer dat Blogger deze mogelijkheid niet biedt. Hier heb ik dus apart een player moeten toevoegen...

1 opmerking: