21 oktober 2012

Geluidsbestanden embedden

Klik hier voor de codegenerator
Je hebt een geluidsbestand en dat wil je graag embedden op je website of weblog, maar hoe doe je dat? Bij Wordpress is het heel simpel. Je gebruikt gewoon de vierkante haakjes met de audio tag, bijvoorbeeld zo:
[audio http://easy2do.nl/audio/test1.m4a]
Blogger ondersteunt ook de HTML5 audio tag, maar Blogger werkt niet met de vierkante haakjes shortcode.
Om het je makkelijk te maken stel ik nu een formulier beschikbaar waar je alleen maar de url naar het geluidsbestand hoeft in te voeren.
Klik op: Genereer de code en je krijgt kant-en-klare code die je zo in je bericht kunt plakken. Als je wilt kun je zelfs nog even testen of het werkt.
Dit werkt met mp3, m4a, ogg en zelfs wav bestanden.

Waar sla je geluidsbestanden op?
  1. Het makkelijkst is natuurlijk als je een eigen server hebt waarnaartoe je de bestanden kunt uploaden.
  2. Heb je een Dropbox account met een public directory zodat je bestanden met een directe url kunt benaderen, dan kun je geluidsbestanden ook daar neerzetten.
  3. Tenslotte kun je een Google Site inrichten met een bestanden pagina en je geluidsbestanden daar neerzetten. Op een Google site mag je 100 MB neerzetten. Dat lijkt veel, maar als je de smaak te pakken krijgt is dat zo gevuld. Hier zie je een voorbeeld van zo'n Google Site met geluidsbestanden.
Er zit één addertje onder het gras. Van Google Sites kun je alleen downloaden, tenminste, dat lijkt zo. Als je van de aangeboden url de laatste tekens weghaalt heb je echter een directe link naar het geluidsbestand. De downloadlink van een bestand bij Google Site ziet er bijvoorbeeld zo uit:
https://sites.google.com/site/trendmatcher/bestanden-1/test1.m4a?attredirects=0&d=1
De directe link wordt dan: https://sites.google.com/site/trendmatcher/bestanden-1/test1.m4a 
dus zonder ?attredirects=0&d=1

Werkt dat embedden altijd?
Ja en nee. Zo is het erg afhankelijk van de browser die je gebruikt. Chrome werkt prima en Internet Explorer doet het ook met alle varianten van extensies, maar bijvoorbeeld Firefox kan alleen maar overweg met .ogg bestanden. Laat dat nu juist weer de enige extensie zijn die iPhone en iPad niet lusten!
Wat je ook kiest, je doet het dus nooit goed voor iedereen. Als ik kijk naar mijn statistieken zijn er meer mensen die mijn site bezoeken met een iPad dan met Firefox als browser. Die groep ga ik dus teleurstellen want ik zal in principe kiezen voor de extensie .m4a of .mp3

1 opmerking:

  1. Klinkt wel een beetje omslachtig...ik zou gewoon Soundcloud.com gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen