25 oktober 2012

Learning by walking

Dit is een gastpost van Arjen Douwes.

Na een oproep op twitter gedaan te hebben in het kader van #deeljeblogdag reageerde @trendmatcher al snel dat dat wel mocht en voor ik het wist lag de bal dus bij mij. Oepsie, een blog over internettrends en hun mogelijke toepassing in het onderwijs. Met internettrends heb ik wel affiniteit dus wat posts gelezen en al snel viel op dat vele onderwerpen al eens waren langsgekomen. Dan maar eens onderwijs als uitgangspunt nemen, onderwijs gaat over leren en leren gaat over vragen stellen. Vragen zou ik altijd en overal willen stellen, nieuwsgierigheid zit in de mens. Vragen stellen doe je tegenwoordig met Google, alwetend maar zeker onderweg een moeilijk toegankelijke leraar. Geklooi op een mobiel met een klein toetsenbordje. De zoekresultaten zijn veelal tekstueel, onpersoonlijk en relevantie is vooral commercieel gedreven. Nee ik wil altijd kunnen leren, gewoon door een vraag in te spreken op m'n mobiel. Zeg maar Siri, maar dan wèl werkend en gewoon in het Nederlands natuurlijk.
En ook een leraar die me begrijpt als ik verkouden of dronken ben. Oké spraakherkenning komt er aan, ook in het Nederlands werkt het over een twee jaar echt. Maar ik wil meer, mijn mobiel heeft GPS en een kompas, hij weet waar ik ben en welke kant ik op kijk. Het ding moet dus kunnen snappen als ik vraag "welke heide is dit?" als ik op een heideveld loop, of "wanneer is het station gebouwd?" als ik voor een station sta.

Oké, de accu's van mijn mobieltje moeten eerst nog worden verbeterd want dit vreet stroom, maar dat komt er aan. En waarom een antwoord in tekst? Ik wil dat mijn leraar me antwoordt in keurig Nederlands kort en bondig, zodat ik kan blijven kijken naar het onderwerp van mijn interesse. Optioneel mag mijn mobiel best een link meesturen naar bijvoorbeeld wikipedia voor aanvullende informatie. En natuurlijk is het antwoord op maat afhankelijk van het profiel, een kind krijgt een eenvoudiger antwoord dan een volwassene. En als ik op de heide loop en het antwoord weet op een potentiële vraag dan wil ik die zelf kunnen oploaden. Gewoon een stukje inspreken via mijn mobiel over dopheide en dat wordt dan automatisch voorzien van de juiste GPS coördinaten. Zeg maar een soort audiotweets waarmee een audiowikipedia wordt opgebouwd. Voor anderen wordt dit dan een antwoord.

Oké het is er nog niet, maar wellicht gaat er een applicatiebouwer mee bezig. Het lijkt mij fantastisch de leraar in mijn broekzak, alwetend en eentje die me overal begrijpt. Echt begrijpt. Eerst nog maar even Googlen op "Oké wanneer komt dit er aan?"

Arjen, hartelijk bedankt voor deze bijdrage. Volgens mij heb je hiermee een stukje toekomst voorspeld!

Vond je deze bijdrage leuk? Laat het Arjen weten! Wil je ook een keer hier wat schrijven over ICT en onderwijs? Je bent van harte uitgenodigd!

2 opmerkingen:

 1. Eigenlijk ben je gewoon op zoek naar Lt. Data uit Star Trek the next generation. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad zijn klaslokalen in de toekomst misschien wel holodecks.
   Ook een "trekker"
   Voordenken (niet na denken) is eigenlijk de toepasbaarheid zien van wat eerder science fiction was.

   Verwijderen