12 november 2012

Inzicht in je energieverbuik

Essent heeft weer wat nieuws: de slimme stekkers van E-inzicht.
Afgelopen vrijdag kreeg ik een pakketje thuisgestuurd en inmiddels heb ik er wat mee kunnen spelen. Het pakket bestaat uit een hub (met voeding) die je met een utp kabeltje aansluit aan je modem of router en twee "slimme stekkers". Na installatie en activering kun je via een website en/of via een app de stekkers bedienen, als tijdklok programmeren en uitlezen wat het verbruik is van de apparaten die je erop aansluit.

Het is de bedoeling dat je door dat inzicht wat je krijgt in het verbruik je gewoontes aanpast en zuiniger wordt. Ik heb geen idee of ik nu al wat bespaard heb, maar je zet inderdaad wel sneller iets uit als het zo makkelijk gaat!
Je moet je wel realiseren dat de abonnementskosten voor dit pakket € 3,95 per maand zijn, dus dat zul je eerst moeten uitsparen wil het gaan lonen. Sommige dingen werken niet als ze van de stroom af zijn geweest en daarna weer worden aangezet. Ze komen dan in de stand-by stand terecht. Ik heb een slimme stekker achter mijn tv en digitale ontvanger gezet en merk dat het opstarten daarna van de ontvanger telkens wel wat tijd in beslag neemt. Als je dat eenmaal weet kun je daar natuurlijk rekening mee houden.

Mooi vind ik zeker dat je de stekkers ook als tijdklok kunt programmeren, maar waarvoor ga je dat dan gebruiken? Ik dacht eerst aan de buitenverlichting, maar die wordt geschakeld door een knop en is niet aangesloten via stekkers. Eigenlijk zou je een dergelijke schakelaar dus in een fitting willen kunnen inbouwen.
Nog mooier zou zijn wanneer je bijvoorbeeld de hele bovenverdieping of de waskamer zou kunnen schakelen. Eigenlijk zou het systeem dus moeten kunnen worden ingebouwd in de meterkast en hele groepen tegelijk aansturen! Zo blijft er nog wel wat te wensen over, maar dat is vast een kwestie van tijd. Het idee spreekt me in ieder geval aan. Ik geloof in domotica en allerlei snufjes die het leven makkelijker (en ook voordeliger) kunnen maken.

De installatie verliep vlot, afgezien van het feit dat er nergens in de documentatie melding gemaakt wordt van het feit dat het groene lampje op de stekker ook een knopje is en je die de eerste keer wél even moet indrukken!

Hieronder een korte screencast:Disclaimer:
Ik krijg niet betaald voor dit bericht, maar kennelijk weet Essent dat ik dol ben op dit soort producten en hebben ze me daarom een pakket toegestuurd. De komende weken moeten gaan uitwijzen of mijn stroomgebruik door deze stekkers echt anders wordt. Daar kan ik nu nog te weinig over zeggen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten