19 april 2013

Presenteren met Presentain

Presentain is een tool waarmee je presentaties kunt geven (boring so far…), maar waarbij je inzet op interactie met je publiek. Daarbij wordt je presentatie ook nog opgenomen met geluid zodat je gehoor alles later nog een keer kan terugkijken en luisteren.

Het gaat als volgt: Je zet de presentatie in Presentain  Dat kan door een PDF bestand te uploaden of door een presentatie vanaf Google Drive te importeren. Je installeert een app (IOS of Android) en de app genereert een code. Je gaat naar presentain.com, tikt de code in en je ziet de presentatie op het scherm.

Vervolgens kan je je smartphone gebruiken om door de slides te gaan, maar de toehoorders zien ook de presentatie op hun device (via link of QR code) en kunnen dus rustig meekijken. Als jij naar de volgende slide gaat gebeurt dat ook bij iedereen die mijkijkt. Zij hebben echter ook de mogelijkheid synchronisatie even uit te zetten en terug te bladeren door de slides.

Daarnaast kunnen de kijkers tijdens de sessie vragen stellen via hun scherm. Dat werkt op ieder device. Die vragen ziet de presentator binnenkomen op het device dat hij als remote control gebruikt. De presentator kan ervoor kiezen om de vragen die binnenkomen te laten zien aan iedereen, maar dat hoeft niet.

Tijdens de presentatie neemt Presentain ook nog alles op op de remote. Aan het eind van de presentatie vraagt Presentain aan de kijker of deze een link naar de presentatie wil ontvangen, even email adres invullen en klaar! Die link kun je natuurlijk ook publiceren zodat mensen die de presentatie niet hebben bijgewoond deze alsnog kunnen bekijken, compleet met wat de door de presentator uitgesproken tekst! Ook dan kan voor- en achteruit gebladerd worden en springt het geluid mee.

Tenslotte kan een kijker tijdens een presentatie ook nog even het profiel van de presentator oproepen met daarin LinkedIn- en Twittergegevens, zodat er ook langs die weg contact kan worden opgenomen.

Omdat bij mijzelf ook even "het kwartje" moest vallen voordat ik doorhad wat nu echt de kracht is van Presentain heb ik er maar een screencast van gemaakt. De demo gaat echt lopen vanaf ongeveer 1:30 minuut:Wil je de presentcast die zo gemaakt is terugkijken en luisteren, dan kan dat via deze link.

De makers van Presentain komen uit de Oekraïne, maar zijn op dit moment in Nederland om hun product hier onder de aandacht te brengen. Zij willen graag in contact komen met docenten die deze tool willen inzetten met hun leerlingen en de opgedane ervaringen willen delen. Je kunt gratis een account aanmaken.

Als nadeel zie ik dat je hiermee dus niets meer kunt doen met animaties in je presentatie. Het grote voordeel is echter dat je gehoor kan reageren en je dus tijdens de presentatie al een goede interactie kunt krijgen met je publiek. Ik ben benieuwd welke docent dit met z'n studenten wil uitproberen en hoor graag de ervaringen!

Update:
Wat ik nog vergeten ben te vermelden is dat je na het uploaden van je presentatie ook nog video van Youtube tussen je slides kunt invoegen eventueel.

5 opmerkingen:

 1. Prachtig Willem!, Leek me wel een gegoochel met al die devices.
  zou mooi zijn als het ook integreerde met Prezi (kan natuurlijk wel als je Prezi als PDF opslaat). Lijkt me leuk om eens met een groep uit te proberen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Willem,

  De toegevoegde waarde in de zaal is natuurlijk niet zo groot, wat dat betreft meer een gadget. Maar dit kan wellicht ook plaatsonafhankelijk. Volgers hoeven niet in de zaal te zitten. Of is dat te simpel gedacht?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Willem, dank je wel voor de heldere uitleg!
  Ik vroeg me af als je de vragen via een moderator laat lopen, of je dan ook zonder "Show" vragen kunt beantwoorden, zodat je kunt kiezen welke vragen/antwoorden je aan alle kijkers wilt laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zie juist wel toegevoegde waarde, hoe vaak heeft een deelnemer wel een vraag maar durft niet. dit bied echt mogelijkheden en zeker de interactiviteit met je publiek, leerling. ga hier echt wat mee doen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een handige tool. Ik had hier nog nooit van gehoord maar ga dit zeker eens uitproberen. Wat voor mijn vak echter wel van belang is dat ik geluid en geluidseffecten bij mijn presentatie kan voegen. Is dit wel mogelijk en worden deze dan ook opgenomen?

  BeantwoordenVerwijderen