17 april 2013

Van BIO naar BIL

Vandaag mocht ik een presentatie verzorgen over "Flipping the Classroom" bij de sector Zorg & Welzijn van het Drenthe College, inderdaad, mijn vorige werkgever.
Het was een bijzonder weerzien met veel oud-collega's en ik vond het daarom extra leuk om te doen! Goed om te zien dat dingen gewoon doorgaan, al had ik daar destijds wel mijn twijfels over. Wat ik aantrof was een gemotiveerde groep docenten, die graag op de hoogte gebracht wilde worden van de laatste ontwikkelingen gezien door mijn bril:-)

Van BIO naar BIL
Als thema was gekozen voor Betaalbaar en Inspirerend Onderwijs. In mijn inleiding heb ik dat gelijk maar aangepast naar BIL: Boeiend en Inspirerend Leren.
Onderwijs is iets dat je geeft of dat je ontvangt en daarmee suggereert het eenrichtingsverkeer. Leren is iets dat je doet, dus ook als docent. Hoe kun je immers goed onderwijs geven als je zelf niet (meer) leert? Bij (oud) collega's durf ik wel zoiets de zaal in te slingeren:-)

Prezi
Als basis voor mijn presentatie heb ik de mooie infographic gebruikt van Kennisnet. Het leek me handig om die als achtergrond in een Prezi te zetten en mijn verhaal er omheen te larderen en dat pakte goed uit. Prezi is de laatste tijd een stuk verbeterd waardoor je heel makkelijk al bouwende je presentatie kunt uitbreiden en aanpassen. Het irritante gedraai heb ik zoveel mogelijk proberen te vermijden.

Stuur me een mailtje
Mijn eerste vraag aan de zaal was wie er op dat moment in staat was een mailtje te versturen. Dat bleken er best veel te zijn. Vervolgens toonde ik een makkelijk e-mail adres waar vragen naartoe gestuurd konden worden. Deze vragen kwamen binnen op een digitaal prikbord, in dit geval bij linoit.com. Een paar keer tijdens de presentatie kon ik daar even op teruggrijpen om te zien welke reacties mijn verhaal opriep. Uiteindelijk viel het me toch wel tegen hoe weinig daarvan gebruik gemaakt werd. Voor veel aanwezigen was het echter wel een eye-opener dat je op die manier snel reacties kunt verzamelen.

Verwijzingen
In mijn presentatie heb ik verwezen naar de Youtube channels van Jelmer Evers, Stefan van der Weide en Joost van Oort. Ook het mooie overzicht van screencastsoftware is genoemd. Mijn Geheimtip was: Laat leerlingen zelf video's maken! Zie ook: zestig video's door leerlingen. Ook heb ik verwezen naar Facebook.com/socialmediainhetmbo van Ashwin Brouwer. Sommigen hadden graag nog wat meer willen horen over Socrative.com, maar daar was helaas geen tijd meer voor.
Al met al een fijne sessie met een enthousiaste groep mensen waarvan er veel na afloop bij me kwamen om toch nog wat meer te horen. De door het Drenthe College aangestelde ICT ambassadeurs krijgen er de komende periode hun handen vol aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten