23 oktober 2013

Nederlands, daar taal je naar

Vanaf zaterdag 2 november 2013 zendt Internet Radio Nederland Broadcasting (IRNB) wekelijks Nederlandse taalondersteuning uit. Hiervoor is een overeenkomst gesloten met Backuplines in Barcelona, Spanje. Backuplines, met als Nederlandse eigenaar Willem Koper, verzorgt al meer dan 15 jaar taalonderwijs per telefoon, waaronder ook Nederlands.
Door de bezuinigingen van de Overheid en het wegvallen van subsidie voor kleine Nederlandse Scholen in het buitenland moeten vele van hen sluiten. Hierdoor zullen kinderen van Nederlandse ouders, die voor bepaalde tijd zijn geëmigreerd, geen Nederlandse taallessen meer kunnen volgen.
Dit kan leiden tot een taalachterstand bij terugkeer in Nederland. Deze achterstand is voor juist deze jongeren nadelig en geeft belemmeringen bij vervolg studies en/of vermoeilijkt het zich weer THUIS kunnen voelen in de maatschappij.

Backuplines maakt speciaal voor deze groep jongeren een programma om dit te voorkomen. Mondeling bijhouden, leren en verbeteren van de taal zijn de doelstellingen.
Met het programma “Nederlands, daar taal je naar” wordt vanaf zaterdag 2 november tussen 09.00 en 10.00 uur GMT, op gesproken wijze invulling gegeven aan het verbeteren van de Nederlandse taal.
De uitzending wordt herhaald op zondag op dezelfde tijd en ook tussen 21.00 en 22.00 uur GMT, en ten slotte in de nacht van zondag op maandag tussen 04.00 en 05.00 uur GMT, om zo alle tijdzones te kunnen voorzien.

De programma’s worden interactief, niet te academisch en vol van taalwetenswaardigheden door leerkrachten gemaakt. Het accent ligt hierbij op het luisteren en spreken maar ook op uitbreiding van de woordenschat. Tevens is er oog voor hulp en informatie aan ouders en Nederlandse Scholen in de hele wereld. Het nieuws zal verzorgd worden door de stichting NOB. Via een Facebook pagina zal een belangrijke bijdrage worden verwacht van luisteraars, als interactie tussen de lerenden en leerkrachten.
De programma’s zullen ook gedownload en/of toegestuurd kunnen worden.

Daarnaast zijn de programma’s ook zeer interessant voor Nederlands lerende buitenlanders die in ons land wonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten