23 maart 2014

Wat, een zwart-witte koe? Nee, dat is de QR code!

Paul Laaper is al jaren werkzaam in het beroepsonderwijs (horeca) en nog steeds op zoek naar manieren en instrumenten om het onderwijs-leerproces te optimaliseren. Dat bewijst hij vandaag weer eens via zijn weblog waar hij een bericht geplaatst heeft over: Quirine en de mogelijkheden van de qr-code.

Quirine is een kunstkoe die hij zo gedoopt heeft. Een kunstobject heeft hij een didactische functie gegeven door deze vol te plakken met QR codes. Zo kunnen zijn leerlingen leren op welke plek welk vlees is te vinden!

Deze week mocht ik de koe al even bekijken en het ziet er echt heel grappig uit. De QR codes verwijzen naar een plekje op Dropbox, waar Paul foto's heeft geplaatst met tekst en uitleg. Omdat de url naar zo'n bestand best lang is bevat de QR code die Paul heeft gegenereerd ook heel veel stippen. Dat kan het uitlezen met een smartphone nog best lastig maken.

Daarom heb ik nog een tip voor Paul:
Maak de url even korter met behulp van bijvoorbeeld goo.gl en je houdt een veel "kortere" QR code over, dus met minder blokjes en daardoor makkelijker uit te lezen.
Zie hieronder het verschil tussen een url zoals die op de koe te vinden is en de verkorte versie die naar hetzelfde bestand verwijst:

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten