09 september 2014

Google Spreadsheets oude en nieuwe versie

Er is nogal wat verwarring over het werken met Google Spreadsheets bij mensen die daar af en toe gebruik van maken. Vanaf maart 2014 is de nieuwe versie van Google Spreadsheets namelijk de standaardversie voor alle gebruikers die een nieuwe spreadsheet maken.

Oudere spreadsheets blijven voorlopig nog wel beschikbaar in de oude versie van Spreadsheets. Open je dus een oude spreadsheet, dan kun je nog steeds naar de Scriptgalerij. Maak je een nieuwe sheet aan, dan is die optie verdwenen en moet je op zoek bij de add-ons, maar daarvan is het aanbod nog veel kleiner!

g.co/oldsheets
Toch is er een manier om een nieuwe sheet aan te maken in de oude versie, ook wanneer je al bent omgeschakeld. Ga daarvoor naar: https://g.co/oldsheets Dan heb je ook weer toegang tot de Scriptgalerij!

Hier vind je meer informatie over de nieuwe versie van Google Spreadsheets. Op deze pagina staat welke functies niet meer ondersteund worden. Zo heb ik gemerkt dat de code die ik aanbood voor automatische ontvangstbevestiging ook niet meer werkt. Bij voldoende belangstelling publiceer ik een nieuwe versie van dat script. Je kunt namelijk nog wel degelijk zelf scripts toevoegen.


Het oude formulier biedt een Scriptgalerij


De nieuwe versie biedt Add-ons
Het voordeel van Add-ons is dat je ze maar één keer hoeft te downloaden en dan in meerdere sheets kunt gebruiken. Het nadeel van de nieuwe versie vind ik dat je niet meer delen van een blad kunt embedden, maar alleen een heel spreadsheet. Ik maak veelvuldig gebruik van de mogelijkheid om delen uit een spreadsheet te embedden en zou er echt van balen wanneer die mogelijkheid verdwijnt. Google wil de oude versie namelijk wel uitfaseren op termijn. Ik zal niet de enige zijn die dan in de problemen komt, dus Google, als je dit leest: denk er nog eens goed over na!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten