14 september 2014

Van Powerpoint presentatie naar GIF animatie

Diverse weblogs besteedden de afgelopen week aandacht aan GifDeck, een online tool waarmee je van een Powerpoint presentatie een GIF animatie kunt maken. Voorwaarde is dan wel dat je die presentatie eerst plaatst bij Slideshare. Verder werkt GifDeck heel makkelijk, je past de snelheid aan en je kiest in welke grootte je het bestand op wilt slaan.

Pierre Gorissen gaf de tool het label: grappig, maar niet handig.
De gebruiksmogelijkheden lijken beperkt. Ik zal inderdaad ook niet snel een volledige presentatie op deze manier aanbieden.

Op Twitter
Wat ik me echter wel kan voorstellen is dat je van een volledige presentatie een korte samenvatting maakt met de belangrijkste slides en die als aandachtstrekker bijvoorbeeld op Twitter plaatst, natuurlijk met een link naar de volledige presentatie. Het leuke van Twitter is namelijk dat daar tegenwoordig ook animated GIF's getoond worden. Op die manier kunnen je volgers dus heel snel een beeld krijgen van jouw presentatie!

Alternatieven
Heb je (nog) geen Slideshare account of wil je meer sturing hebben op de uitvoer van Powerpoint naar animated GIF, dan is er een mooi alternatief in de vorm van UnFREEz.
UnFREEz is een heel klein (28kB)  Windows programma waarmee je op je computer van een aantal GIF plaatjes een animated GIF kunt maken. Het grote voordeel van lokaal werken is dat je niet telkens eerst naar Slideshare hoeft te uploaden en dus makkelijker dingen kunt uitproberen. Wat wellicht niet iedereen zich realiseert is dat Powerpoint alle slides ook kan opslaan als GIF plaatjes. Die plaatjes kun je vervolgens importeren in een programma als UnFREEz.

Een ander programma is GifApp dat je nog meer mogelijkheden biedt. Bij GifApp kun je de tijd per dia apart instellen, het formaat aanpassen en je kunt effecten toevoegen. Fijne van dit programma is dat het een Preview mogelijkheid biedt. GifApp is een Java applicatie die niet meer ondersteund wordt, maar nog prima werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten