06 oktober 2014

Puck en het raadsel van de codes

Puck in 2011 op de Verdieping bij Kennisnet.
Puck Meerburg (15) was op zijn zevende al een IT-wonderkind en trekt inmiddels de aandacht van grote spelers op dit terrein. Grote bedrijven als Microsoft tonen interesse in hem en hij won diverse prijzen, waaronder de prestigieuze Apple Design Award voor studenten. Maar Puck is ook nog een kind, minderjarig, leerplichtig en moet gewoon naar school. Hoe snel Puck zich ook wil ontwikkelen, het huiswerk moet gedaan en de wet staat niet alles toe.

Documentaire
Regisseur Tessa Boerman leerde Puck kennen toen hij elf was, en heeft hem sindsdien gevolgd met de camera. In deze documentaire zien we Puck zich ontwikkelen van wonderkind tot serieus programmeerder, zich bewust van de mogelijkheden en dilemma’s in zijn vak. Met kinderlijke verwondering, grenzeloze fascinatie en een haviksblik beziet hij de digitale technologie die ons omringt.
Naarmate Puck ouder wordt, worden de vragen die hij en zijn talent oproepen groter: hij doet mee met de professionals, maar hoe moeten die volwassenen met hem omgaan? En wij als samenleving met kinderen die excelleren op dit terrein? Voor Puck wacht waarschijnlijk een internationale toekomst. Maar hoe verhouden wij ons tot kinderen zoals hij en hoe willen we omgaan met de toenemende digitalisering van alles om ons heen? En dit is nog maar het begin…

Maandag 6 oktober, 20.25 uur, NPO 2
Regie: Tessa Boerman
Productie: IDTV Docs in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds

Europese Codeweek
Tijdens de Europese Codeweek wordt in heel Europa aandacht besteed aan het thema ‘coderen’. In die week vindt, op initiatief van ECP en Kennisnet, in Nederland ook een Nationale Codeweek plaats. In heel Nederland worden van 11 t/m 17 oktober 2014 activiteiten georganiseerd om kinderen kennis te laten maken met de taal van de toekomst. Kijk ook bij codeuur.nl

De jacht op jong techtalent is geopend
"Op jonge programmeurs is de jacht geopend door Google, Apple, Facebook en Microsoft. Ze zijn goud waard. Puck Meerburg ( 15 ) is zo'n talent, hij is vanavond te zien in een VPRO-documentaire." Zo begint een uitgebreid artikel in de Volkskrant van vandaag, geschreven door Haro Kraak.

Verdieping met Puck
In 2011 was Puck Meerburg op De Verdieping bij Kennisnet waar hij een aantal zelfgemaakte apps presenteerde. Ik was erbij en maakte bijgaand filmpje. Achteraf een mooi tijdsdocument!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten