15 oktober 2014

ROC’s en Defensie vernieuwen mbo-opleiding met innovatieve onderwijs app

Voor veel docenten is het ergernis nummer 1: leerlingen die tijdens de les op hun smartphone zitten te kijken.
Zo niet bij de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa), die aan meerdere ROC’s gegeven wordt en jongeren voorbereidt op een loopbaan bij Defensie. Daar wordt juist gevraagd om de smartphone tevoorschijn te halen en via de nieuwe app VeVaSmart de lesstof op interactieve wijze te volgen. De app is vanaf vandaag gratis te downloaden voor Android en iPhone gebruikers via veva.nl/vevasmart.

VeVaSmart
“In de lesmodule Mediawijsheid wordt jongeren geleerd bewust om te gaan met (social) media. Naast het vak waarvoor ze worden opgeleid, vormt dit een steeds belangrijker aspect in de toekomst van onze leerlingen,” vertelt Anouk van Butselaar, Docent sociale vaardigheden & mentale weerbaarheid aan het Koning Willem I College in Den Bosch. “Omdat we een innovatieve organisatie zijn en wilden aansluiten bij de belevingswereld van de jongeren, hebben we ervoor gekozen om niet met een belerend boekje te komen over hoe je met media moet omgaan. Samen met Defensie kwamen we tot de conclusie een medium te kiezen dat elke jongere dagelijks gebruikt: de smartphone. The medium is dus the message geworden.”

VeVaSmart sluit ook aan op een behoefte bij Defensie: ‘Bij Defensie worden medewerkers voorgelicht over het omgaan met (social) media. Het is medewerkers duidelijk dat een verkeerd gebruik van media een risico kan opleveren op het gebied van (informatie) veiligheid, beeldvorming en imago. Dat is op het ROC, en daarmee de veiligheid en Vakmanschap opleidingen nog niet zo. Op deze manier leren jongeren al in een vroeg stadium de do’s en don’ts van hun mogelijk toekomstig werkgever. Daarnaast levert het bewust omgaan met social media al een direct persoonlijk voordeel op’, aldus Bastiaan Knip, namens Defensie mede initiator van het programma.

De dimensies die in de module aan bod komen zijn onder andere de dimensie ‘loopbaan’ en de politiek-, juridische-, economische- en maatschappelijke dimensie.

Innovatieve onderwijstool
Docenten kunnen de lesmodule Mediawijsheid naar eigen inzicht online aanpassen. Vervolgens kan de lesstof geheel via de app of in combinatie met een geprinte syllabus worden onderwezen. Door het scannen van een QR-code uit de syllabus, kan een leerling op zijn smartphone vragen over de lesstof beantwoorden. Elk antwoord verschijnt direct op het smartboard in het klaslokaal, waarna de docent ze in een groepsdiscussie kan behandelen. “We hopen dat leerlingen via deze nieuwe manier van lesgeven zich meer betrokken voelen bij de inhoud van de stof. En uiteraard dat er nog meer jongeren interesse krijgen in de opleiding Veiligheid & Vakmanschap.”Over VeVa
Met de opleiding Veiligheid & Vakmanschap, kortweg VeVa, kunnen jongeren een volwaardig mbo-diploma halen op niveau 2, 3 of 4. Tijdens de opleiding maken ze kennis met Landmacht, Luchtmacht of Marine en worden ze voorbereid op een baan bij Defensie. De VeVa-opleiding wordt bij diverse ROC’s door heel Nederland aangeboden. Een VeVa-diploma biedt bovendien genoeg kansen op een baan in de techniek, zorg of bewaking als leerlingen besluiten niet voor Defensie te kiezen.

Meer informatie over de opleiding is te vinden op veva.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten