06 november 2015

Mijn Google Chromebook

Zoals beloofd hier een blogpost over mijn Google Chromebook. Ik realiseer me dat ik daar nog niet één keer over geschreven heb, dus dat wordt hoog tijd!
Ik heb mijn Samsung Chromebook (serie 3) sinds eind mei, tweedehands gekocht op Marktplaats voor € 120,00. Ik wilde er niet teveel in investeren, omdat ik toen nog geen idee had of het me wel zou bevallen en ik eigenlijk al computers genoeg in huis heb. Sindsdien is het ding vrijwel dagelijks in gebruik en niet alleen door mezelf. Omdat je heel makkelijk van account kunt wisselen wordt het apparaat regelmatig door vier verschillende personen gebruikt!

Je leest vaak dat je een Chromebook eigenlijk alleen maar kunt gebruiken als je verbinding hebt met internet EN DAT IS ECHT DE GROOTSTE ONZIN DIE ER BESTAAT!
Mocht je iemand dat weer eens horen zeggen, verwijs hem of haar dan alsjeblieft naar dit bericht. Hieronder mijn verhaal dat ik al een tijdje (ook lokaal) op mijn Chromebook had staan:

Geen internet
Maandag 5 oktober, na wat heen en weer geloop naar de meterkast om het Ziggo modem te resetten kom ik erachter dat we echt geen internet hebben. Ook de telefoon en de televisie doen het niet. Via het mobieltje van mijn vrouw die gebruik maakt van een andere provider lees ik dat Ziggo een storing heeft en dat dit nog wel even kan gaan duren! Paniek natuurlijk, want ik heb werkelijk alles “in the cloud”.

Documenten
Dan bedenk ik me dat dit misschien wel de ultieme gelegenheid is om eens te kijken wat je in zo’n situatie nog kunt doen met een Chromebook. Dus start ik Google Documenten en begin met het schrijven van dit verhaal. Nou, zoals je ziet heb ik binnen Documenten dus alle mogelijkheden tot mijn beschikking om te schrijven, afgezien van een online spellingscontrole.

Bestandsbeheer
Dus wordt het tijd om eens wat andere programma’s te starten om te kijken wat er dan gebeurt.
Ik pak het SD kaartje van mijn camera om te zien of ik wat met de gisteren geschoten foto’s kan doen en stop die in de ingebouwde kaartlezer. Automatisch opent Bestandsbeheer en krijg ik alle foto’s te zien die op het kaartje staan. In Bestandsbeheer zie ik ook al mijn Google Drive bestanden die offline beschikbaar zijn en ik kan ze openen.

Foto en video
Ik selecteer een foto van het SD kaartje en kan die gewoon bewerken. Even een uitsnede maken en de helderheid wat aanpassen, geen probleem. Uiteraard kan ik die foto ook in dit document hangen. Goed, ik kan dus teksten maken en bewerken en daarbij foto’s invoegen. Niet slecht voor een device waarvan beweerd wordt dat je er niets aan hebt zonder internet! Wat kunnen we nog meer? Op het SD kaartje staat ook een videobestand. Uiteraard is die video ook te bekijken.

Agenda
Ook die is beschikbaar via het startmenu. Ik kan al mijn afspraken zien, alleen geen nieuwe dingen toevoegen.

E-mail
Maar hoe zou het met mijn mail zijn? Ik open Gmail offline en zie dat alle berichten er staan tot het laatste moment dat ik met mijn Chromebook online was. Ik kan alle mailtjes openen en er ook op reageren. Ze zullen verzonden worden op het moment dat ik weer internet heb. Ook kan ik gewoon nieuw mailtjes aanmaken. Als ik een adres begin te tikken zie ik dat mijn adressenboek ook offline beschikbaar is. Daar kan ik dus prima mee uit de voeten!

Hoe zit het met spreadsheets?
Ook die zijn gewoon offline te openen, want beschikbaar in Google Drive Offline. Bestaande spreadsheets kan ik dus gewoon bewerken en mutaties zullen gesynchroniseerd worden wanneer ik weer online ben. Uiteraard kan ik ook een nieuwe spreadsheet aanmaken, geen probleem!

Google Presentaties
Hier hetzelfde verhaal. Ik kan een bestaande presentatie openen en bewerken, maar ook gewoon een geheel nieuwe presentatie aanmaken, waarbij ik alle mogelijkheden tot mijn beschikking heb!

Google Tekeningen
En ook die kun je gewoon maken als je offline bent, geen enkel probleem! Jammer is wel dat ik deze nu niet kan downloaden en embedden in dit document. Daarvoor moet ik even een screenshot maken met de sneltoets en ook dat werkt prima.

Google Keep
Dit wordt een eentonig verhaal. Google Keep is prima bruikbaar. Nieuwe notities aanmaken, bestaande bewerken, het kan allemaal!

Webcam(s)
Natuurlijk kan ik offline ook de ingebouwde webcam gebruiken om een foto te maken, geen enkel probleem. Overigens kan ik ook een externe (documenten) camera aansluiten. De foto's die ik maak worden gewoon lokaal opgeslagen.

Third party apps
En dan hebben we uiteraard nog allerlei third party tools die ook offline werken. In de webstore kun je offline aanvinken en op die manier zoeken naar allerlei beschikbare apps.


Geluid opnemen
Natuurlijk kan ook dat prima terwijl je offline bent. Daar zijn verschillende apps voor beschikbaar zelfs.

En zo zou ik nog een tijdje kunnen doorgaan, maar volgens mij heb ik mijn punt nu wel gemaakt: Een Chromebook is ook prima bruikbaar als je even geen verbinding hebt met internet. En laten we eerlijk zijn, hoe vaak komt dat nog voor?

Voor de rest is het een prima machine die zo nog een paar jaartjes mee kan. Ook daar is Google trouwens heel duidelijk over middels de End of Life policy. Daar zie ik dat mijn ruim 2 jaar oude Chromebook nog minstens tot voorjaar 2018 ondersteund wordt. Afschrijving in 3 jaar is dus echt niet nodig! Het toetsenbord werkt prima, maar omdat ik thuis eigenlijk altijd met een extra monitor werk zet ik het Chromebook ernaast en sluit die aan middels HDMI. Zo kan ik mooi op twee schermen werken. Muis en extern toetsenbord verbind ik via bluetooth, want ook dat zit er natuurlijk gewoon op. O ja, de accu gaat echt uren mee!

Samenvattend
Kortom, met een Chromebook kan je minimaal hetzelfde als je op een Windows of Apple machine in een Chromebrowser kunt doen. Daarnaast al bovengenoemde zaken ook offline, dus als je geen verbinding hebt. Zo blijven er wat mij betreft echt maar heel weinig beperkingen over, zeker als je rekent dat je een prima Chromebook voor minder dan € 300,00 kunt aanschaffen. Het geheugen heb ik met 16 gB uitgebreid zodat ik onderweg in de trein of zo ook filmpjes kan kijken eventueel.

Ben ik dingen vergeten te noemen? Heb je zelf nog aanvullingen als het gaat om offline functionaliteit? Ik hoor het graag van je!

15 opmerkingen:

 1. Hartelijk bedankt voor deze bijdrage. Ik ga gauw aan de slag.
  Voor mij een eyeopener!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je uitgebreide review over het gebruik van Chromebooks. Ben ook benieuwd naar je ervaringen met het afspelen van offline mediabestanden op sd of externe harddisk (bijv. divx-mediabestanden). Heb tot nu toe nog geen add-on gevonden die het niveau van bijvoorbeeld VLC-player haalt qua gebruiksgemak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Henk, succes!
  @Rob, ik moet eerlijk zeggen dat ik daar zelf weinig mee doe. Sterker nog: ik zou eerst op zoek moeten naar een divx bestand!
  Maar ik zal er eens naar kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was een hele reactie aan het typen en bedacht... ik maak er een blogpost van: http://goo.gl/1Neij3

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Willem, ik herken me er helemaal in. De chromebook heeft tegen dat ie in het begin inderdaad offline niets voorstelde. Google heeft er werk van gemaakt. Bovendien zie je nu chromebooks verschijnen die qua touch en resolutie prima meedoen!
  Chromebooks kunnen niet alles. Maar dat geldt net zo hard voor Apple- en Windowsmachines, en vergeleken daarmee: wie start er in 2 tellen op?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Willem, bedankt door dit bericht. Ik heb dezelfde ervaringen met mijn chromebook. Een prima alternatief voor dagdagelijks gebruik (en zelfs meer)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Top artikel. Heb hier helemaal niets meer aan toe te voegen. Zelf gebruik ik al bijna 3 jaar een Chromebook (Samsung 5 550) en het is naast mijn telefoon (Nexus 6) mijn daily driver.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi beste Willem, Ook ik ben al geruime tijd helemaal om. Ik ben bezig om mijn proefschrift te schrijven op een Chromebook en ik heb nog nooit zo veel plezier gehad in normale werkdingen.

  Een belangrijke toevoeging aan jouw uitstekende opsomming zou hoogstens zijn dat mijn Chromebook gewoon aangaat als ik 'm aanzet. Op mijn Windows-machine moet ik veel te vaak wachten op update één van tig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik wil ook een tweedehandsje ia Marktplaats kopen voor naast mn Macbook. En we hebben ook een PC (die op klappen staat) waaraan ook een externe harde schijf hangt (foto database).
  Mijn vraag is, kan er een externe harde schrijf aangekoppeld worden? Kan je bijv je telefoon aan de Chromebook hangen en een externe harde schijf en deze dan vullen met data (foto's) van je telefoon ?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb alleen de ervaring dat Apple-telefoons niet communiceren met Chromebooks. Naar mijn idee kun je een Chromebook dus niet gebruiken als 'doorsluis'-apparaat tussen mobiele data en externe harde schijf.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Elvira
  Wat een leuke vraag!
  Tot een kwartier geleden had ik namelijk nog geen idee:-)
  Dus snel een 3,5´ externe schijf met m'n foto backup aan m'n Chromebook gehangen en kon via bestandsbeheer alle mappen en foto's zien! Ook heen en weer kopiëren is geen probleem.
  Toen m'n Android smartphone gekoppeld en daar hetzelfde verhaal, met dien verstande dat ik zelfs twee hoofdmappen zag, omdat ik er een extern geheugenkaartje bij in heb zitten.
  Het antwoord op je beide vragen is dus: ja.

  @Rob
  Daarna heb ik mijn iPhone gekoppeld en daarvan kreeg ik de DCIM map te zien en kon de foto's benaderen. Vervolgens kon ik een foto van mijn iPhone kopiëren naar mijn Android!
  Tenslotte heb ik een iPad gekoppeld en ook daar kon ik de DCIM map met mediabestanden benaderen.
  Bij de iPhone en iPad krijg je wel een dialoogvenster dat vraagt of de computer je device mag benaderen.
  Als je toestemming geeft werkt het dus wel degelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Top dat dit werkt, weer wat geleerd en ontdekt in de wondere wereld van Chromebooks. Inmiddels heeft VideoLAN ook de VLC-player geschikt gemaakt voor Chrome OS dus offline films afspelen is ook geen probleem meer. Bedankt voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Rob
  IK heb de VLC-player even geïnstalleerd gehad, maar had het gevoel dat m'n systeem er langzamer van werd...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen