23 december 2014

Onderzoek MBO-instellingen op Twitter, editie 2014

OBI4wan heeft voor het tweede jaar op rij de Twitter activiteiten van Nederlandse MBO-instellingen onderzocht. In dit kwantitatieve onderzoek is onder andere gekeken naar het aantal tweets, volgers, reacties en reactiesnelheden.

Actiever in gesprek, maar de reactietijd is langer
MBO's verzonden 16% meer tweets ten opzichte van vorig jaar. Ook het gemiddeld aantal verstuurde reacties ligt hoger, op 22%. Daarentegen is de gemiddelde reactiesnelheid 12% langer geworden. In 2013 kregen Twitteraars binnen 12 uur reactie, nu ligt dat net boven de 13 uur. Dit heeft er ook voor een groot deel mee te maken dat veel MBO's geen webcare uitvoeren in de avond en nacht. Avond- en weekendtweets worden dan ook vaak pas de volgende (maandag)ochtend beantwoord, wat een negatieve invloed heeft op de lengte van de reactietijd.

Wat is meegenomen in het onderzoek?
De eerste editie van het MBO onderzoek was de nulmeting. In deze editie zijn de volgende KPI's van 87 MBO-instellingen gemeten:
 • Aantal verzonden tweets in 2013 en 2014
 • Aantal volgend in 2013 en 2014
 • Aantal volgers in 2013 en 2014
 • Aantal verzonden reacties in 2013 en 2014
 • Gemiddelde reactiesnelheid in 2013 en 2014
 • Ontvangen retweets in 2014
 • Ontvangen mentions in 2014
Welke scholen springen er uit?
Dit jaar geen top-5 lijstjes, maar eervolle vermeldingen van MBO's die op basis van de cijfers goed hebben gescoord in het afgelopen jaar. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar procentuele groei in het aantal volgers of het aantal reacties. Achtereenvolgend is er bekeken:
 • Wie zijn dit jaar begonnen of veel actiever geworden?
 • Wie kregen naar verhouding de meeste volgers erbij?
 • Wie gingen (ook) dit jaar het gesprek weer aan met haar volgers?
 • Wie reageerde het snelste?
Zij hebben het licht gezien
Groenhorst Velp, MBO Utrecht, ROC A12 en West-Brabant zijn flink gaan tweeten in het afgelopen jaar. Het aantal tweets steeg voor alle vier met meer dan 650%. Daarbij valt het op dat ROC A12 afgelopen jaar 222 reacties verstuurde, ten opzichte van 5 reacties in 2013!

Zij kregen een hoop nieuwe volgers erbij
Groenhorst Velp, Kellebeek College, ROC Horizon College, Groenhorst Ede en ROC West-Brabant zagen hun volgersaantal meer dan verdubbelen. Twee van deze instellingen, Kellebeek en ROC Horizon College, deden dat zonder een eigen volgoffensief.

Alfa College kreeg dit jaar het meest aantal volgers erbij: 593.

Zij gingen het gesprek aan
"Nieuwelingen" Zadkine, ROC A12, ROC de Leijgraaf en Groenhorst Velp verzonden dit jaar samen 437 reacties, ten opzichte van 11 reacties in 2013. ROC A12 nam van deze groep de meeste reacties voor haar rekening, zij beantwoordde 222 tweets binnen 6 uur.

De meeste reacties werden verstuurd door MBO Amersfoort en Rijn IJssel, zij verstuurden respectievelijk 555 en 541 reacties.

Zij zaten er bovenop
ROC de Leijgraaf en MBO Utrecht zijn afgelopen jaar niet alleen begonnen met reageren, maar deden dit binnen respectievelijk 6 en 8 uur. Ze zitten daarmee ruim onder de gemiddelde reactiesnelheid van 13 uur.

Samen kijken naar de inhoud
Dit overzicht toont de cijfers per MBO-instellingen. Wil je eens sparren over de inhoud of ben je benieuwd naar de inhoud achter de cijfers? Neem dan contact met Levi Witbaard van OBI4wan. Hij kijkt graag samen met je naar een inhoudsanalyse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten