24 september 2013

Miniconferentiedag Social Media op dinsdag 19 november 2013

Vanwege het grote succes afgelopen januari organiseert het Consortium voor Innovatie op 19 november aanstaande opnieuw een MINI conferentiedag in het Innovatiehuis met als thema:
SOCIAL MEDIA IN HET MBO.

Noteer dus alvast in je agenda:
dinsdag 19 november,
Innovatiehuis te 's-Hertogenbosch.

Sprekers zullen zijn Jorick Scheerens (Mediacollege Amsterdam), Ashwin Brouwer (Friesland College), Mieke van Keulen en John Hanswijk (Kennisnet) en ikzelf.
De presentatie/workshop die ik ga verzorgen zal gaan over MBO-instellingen en hun gebruik van Social Media, compleet met een geactualiseerd overzicht van hun aanwezigheid op Facebook en Twitter.

Binnenkort vind je hier het uitgebreide programma en aanmeldingsmogelijkheden.

Netjes coderen met behulp van CodePen

Wanneer je (je leerlingen) wilt leren om op een nette manier HTML pagina's te schrijven, dan weet je waarschijnlijk dat je het beste de HTML, CSS en JS code gescheiden kunt houden. Dit maakt het programmeren zuiverder en overzichtelijker.
Vind je het lastig om daarvoor telkens van omgeving en/of editor te wisselen, dan is CodePen absoluut een uitkomst. In één overzichtelijk scherm heb je alle code bij elkaar en zie je gelijk wat er gebeurt als je iets aanpast of verandert.

23 september 2013

Maar waarom hebben we nog een schoolbel nodig?

De halfjaarlijkse saMBO-ICT conferentie bij Landstede in Zwolle ging vorige week van start met de jongste keynote spreker ooit, namelijk de 17 jarige Tim van der Werff. Hij heeft een app gebouwd, genaamd MyBellApp - beschikbaar voor Android en IOS - die aan het begin en eind van ieder lesuur een signaal laat afgaan. Handig voor scholen waar de bel het niet (meer) doet. De app kan voor iedere onderwijsinstelling en voor iedere locatie apart ingesteld worden. Ook voor deze conferentie was de app beschikbaar en bij iedere workshopronde kon je dan ook de bel horen gaan.

18 september 2013

GROEI & bloei

Deze week rolde de call for proposals voor Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT in de bus. Deze 2-jaarlijkse Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT is dé plek bij uitstek om kennis uit te wisselen en elkaar te ontmoeten. Hoe kan het ook anders als er om het jaar zo'n 1500 mensen samenkomen om hun onschatbare kennis uit te wisselen, te netwerken en hun beste ideeën te delen.
Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT vindt in 2014 plaats in 's-Hertogenbosch op 2 en 3 april. Gastcollege is Helicon Opleidingen.

Vanaf nu kun je dus presentatievoorstellen indienen en je zelfs al aanmelden. Laat er dus geen gras over groeien en reserveer 2 en 3 april alvast in je agenda!

Maak je eigen apps!

Heb je altijd al een app willen maken? In het boek Maak je eigen apps neemt Serge de Beer je stap voor stap mee in het proces van zelf een app maken. Hoe werk je met een programma als GameSalad? Waar moet je aan denken tijdens het ontwerp en het programmeren van je eigen apps? Serge is bekend van zijn praktische cursussen met ‘Learning Tour” en heeft veel ervaring met het programmeren van apps.

Heb je weinig programmeerervaring? Geen probleem. Het boek is door de visuele opzet eenvoudig en praktisch.

Hoe werkt dat nu: een eigen app maken? Annemarie van Essen interviewt in het boek mensen met ervaring in het maken van apps. Wat was hun doel en hoe hebben zij dat bereikt? ‘Maak je eigen apps’ is het boek dat je nodig hebt wanneer je zelf aan de slag wilt met het ontwikkelen van mobiele applicaties. Bestel het hier en ga aan de slag.

Tot zover het persbericht.

15 september 2013

Google+ berichten embedden

Het is nu ook mogelijk om berichten die op Google+ staan elders te embedden. Die berichten moeten dan uiteraard wel openbaar gedeeld zijn. Klik op: Menu Opties en kies dan: Bericht insluiten. Je krijgt code aangeboden waarvan je het eerste gedeelte in de header moet zetten, of helemaal onderaan je pagina. Het tweede gedeelte zet je op de plaats waar je het bericht wilt hebben. Maak je op je website of weblog al gebruik van Google+ dingen, dan hoef je het eerste stukje code niet meer te plaatsen.


Gevonden op Google Operating System

13 september 2013

Shortcuts voor Google Spreadsheets

Als je een Google formulier online zet wordt in de eerste kolom altijd automatisch het tijdstip geplaatst waarop het formulier is ingevuld. Soms wil je in de spreadsheet handmatig regels toevoegen, het liefst ook met de tijd erbij. Zou het niet handig zijn als daar een shortcut voor is?
Met een heel klein beetje script kan dat!
En wil je makkelijk en snel meerdere shortcuts definiëren, dan kan dat simpelweg door die code een beetje uit te breiden.
Hieronder de voorbeeldcode die je in de scripteditor moet opnemen:
function onEdit(cel) {
  if (cel.range.getValue() == "dtm") {
    cel.range.setValue(new Date());
  }
  var string= "Lees nu eerst eens de handleiding!";
  if (cel.range.getValue() == "rtfm") {
    cel.range.setValue(string);
  }
}
Wanneer je nu in een cel dtm invult en je klikt op enter zal automatisch de datum en tijd verschijnen.
Zet je in een cel rtfm, dan komt daar te staan: Lees nu eerst eens de handleiding!
Zo zijn er allerlei shortcuts te bedenken die je veel typewerk uit handen kunnen nemen!

08 september 2013

HTML5 audioplayer voor Google Sites

Eerder schreef ik al over de mogelijkheid om audiobestanden op te slaan op Google Sites. Zou het dan ook niet logisch zijn dat je die bestanden gewoon op Google Sites kunt afspelen? Zo maar wat scriptcode embedden op een Google Site is er helaas niet bij. Je moet gebruikmaken van Google Gadgets. De meeste gadgets die ik vond om audio af te spelen maken echter gebruik van Flash. Dat wil ik niet, want ik vind dat een en ander ook op tablets af te spelen moet zijn. Dus ben ik op zoek gegaan naar een gadget die aan al mijn wensen zou voldoen. Ik heb er een gevonden en die voor het gemak vertaald naar het Nederlands. Met een klein beetje kennis van scripting zijn gadgets namelijk ook zelf te maken en aan te passen.

Videobewaking met MobileWebCam voor Android

Echt zo'n projectje voor een regenachtige zondag.
Toevallig liep ik vanmorgen tegen MobileWebCam aan dat zegt te werken onder Android versies vanaf 1.5. Ik realiseerde me dat ik al ruim 2,5 jaar mijn HTC Hero (Android 1.6) ongebruikt in de kast had liggen, dus hoogste tijd om het stof ervan af te vegen!
Het blijkt een fantastische app te zijn met veel meer mogelijkheden dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Van de uitgebreide beschrijving uit de Google Playstore blijkt geen woord gelogen! Vooral het automatisch met een gekozen interval kunnen uploaden van foto's naar Dropbox vind ik super handig. De maker biedt op xda-developers.com nog de nodige informatie en biedt leuke suggesties om de webcam in te zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een waterbestendige kast om de camera in de buurt van een vogelnestje te kunnen ophangen?

Kortom, als je ergens nog een niet meer gebruikt Android device hebt liggen is deze app geweldig leuk om eens mee te testen! Of laat je leerlingen in de klas allerlei configuraties uitproberen en de camera ergens een plekje in of buiten de school geven.

Je kunt je foto's versturen via FTP, HTTP, E-mail en Dropbox. Configureren kan ook op afstand via internet. En wacht dacht je van aansturen via een sms'je? De app biedt zelfs motion detection!

Ik heb de camera een tijdje op mezelf gericht en wat me bij het afspelen van de foto's opviel is dat ik wel wat aan mijn zithouding mag doen. Zo kun je de camera dus op allerlei manieren inzetten!

06 september 2013

Locatie 10e Edubloggersdiner bekend

Traditiegetrouw organiseren we aan de vooravond van Dé ONDERWIJSDAGEN hèt Nederlands-Vlaamse Edubloggersdiner. Bloggers en niet-bloggers ontmoeten elkaar dan (nu dus voor de tiende keer!) in Utrecht tijdens een heerlijk diner. Zie ook mijn eerdere aankondiging.

Na eerst als mystery guests te zijn wezen voorproeven hebben we deze week een prachtige locatie gevonden voor dit jubileum-diner. Op maandagavond 11 november gaan we een authentiek "all you can eat" rijsttafel buffet genieten bij restaurant Djakarta in Utrecht, waar we dan het hele restaurant voor onszelf hebben!

Tot nu toe hebben zich al zevenendertig mensen opgegeven, maar er is wel plek voor 100 gasten. Wil je erbij zijn, ga dan naar deze pagina en geef je snel op. Vind je dat te lastig, dan mag je je naam ook aan mij doorgeven. Lees op de wiki wel even de afspraken en voorwaarden. Je hoeft zelf echt geen weblog bij te houden om deel te nemen. Als je het leuk vindt om edubloggers en -twitteraars te ontmoeten ben je van harte welkom!