27 februari 2014

Live Twitterstream embedden in Powerpoint

Update 31-3-2016:
Graag verwijs ik naar mijn bericht over Live webcontent embedden in je presentaties, omdat de hieronder beschreven manier bij mij niet meer werkt. Met LiveSlides heb je nog veel meer mogelijkheden en het is een stuk minder ingewikkeld.

In een vorige screencast heb ik laten zien hoe je een Twitterwidget maakt. Wist je dat je deze ook kunt embedden in een Powerpointpresentatie? Dat betekent dat je tijdens een presentatie op een (of alle) pagina's reacties en commentaar vanuit Twitter kunt laten zien!

Daarvoor heb je de gratis LiveWeb plugin nodig die je hier kunt downloaden. Als je deze plugin hebt geïnstalleerd krijg je een paar extra knoppen in je Powerpointmenu onder het tabblad Invoegen. In de screencast hieronder laat ik zien hoe je dat doet.

Zo maak je een Twitterwidget

Op veel websites en weblogs zie je kolommetjes met twitterberichten, maar hoe maak je die nu aan?

Twitter biedt daar zelf widgets voor aan die je op alle mogelijke manieren kunt aanpassen. Je kunt widgets maken van je eigen timeline, of die van een ander, maar ook van lijsten, favorieten en zoektermen. Verder kun je het formaat, de kleuren en lay-out aanpassen.

Hoe je dat doet demonstreer ik in onderstaande screencast.

24 februari 2014

Het overzicht van EDUbloggers Update

In juli 2012 begon ik met het bijhouden van een overzicht van EDUbloggers. Die lijst begon toen met zo'n 70 vermeldingen, maar inmiddels naderen we de 250!

Afgelopen weekend heb ik mijn lijst weer eens gecontroleerd, maar het is ondoenlijk om alle genoemde websites te bezoeken om te zien of ze nog actief zijn, de url nog klopt en of de naam nog juist is. Dus heb ik iedereen een mailtje gestuurd met de vraag of alles nog klopt. Geweldig om dan te constateren dat er maar weinig mutaties worden doorgegeven en de meesten dus nog actief zijn!
Slechts een paar mensen zijn opgehouden met bloggen, bijvoorbeeld omdat ze met pensioen zijn gegaan. Anderen gaan ook dan gewoon door met hun passie: schrijven over onderwijs.

13 februari 2014

Zet jezelf op de kaart

Afgelopen weekend speelde ik al met Google Fusion Tables, maar toen lukte het me nog niet om een dynamische koppeling tot stand te brengen tussen een formulier en een Fusion Table. Inmiddels heb ik ook de daarvoor benodigde code gevonden én werkend gekregen. Dat laatste viel nog niet mee, want je moet de instructie wel heel nauwkeurig lezen en volgen.

Wat heb je eraan?
Je kunt hiermee een formulier aanbieden waarop bezoekers de nodige gegevens invullen, waaronder in ieder geval een adres. Die plek wordt vervolgens automatisch weergegeven op een landkaart. Handig voor allerlei projecten bij Aardrijkskunde, Wereldverkenning of noem maar op! De gegevens kunnen ook op deze manier worden getoond.

Zet jezelf op de kaart!
Probeer het maar uit en zet jezelf (of iets anders) op de kaart via dit formulier.

Update:
Helaas, ik heb iets veranderd aan de Table en dat had ik beter niet kunnen doen, want nu werkt de koppeling niet meer. Blijkt dat het allemaal zeer nauwkeiurig luistert. Als je het eenmaal draaiend hebt moet je er echt niets meer baan veranderen!

10 februari 2014

Spelen met Google Fusion Tables

Heb je een spreadsheet met een aantal (liefst ook adres)gegevens die je op meer verschillende manieren wilt tonen, zet ze dan eens door naar Google Fusion Tables.
Het is een experimentele dienst van Google waar nu al ontzettend veel mee mogelijk is. Ik heb er een middagje mee gespeeld en was verbaasd over de mogelijkheden.

Als voorbeeld heb ik een kleine spreadsheet gemaakt met een aantal (openbaar beschikbare) gegevens. Die heb ik ingelezen naar Fusion Tables. Vervolgens kun je kiezen uit een aantal weergaves, zoals lijst, kaart en map. Vooral die laatste is leuk als je spreadsheet ook adresgegevens bevat. Per weergave kun je de lay-out aanpassen en dat maakt het allemaal zeer flexibel. Zo kun je in de mapweergave kiezen voor verschillende icoontjes en de kaartweergave zou je kunnen gebruiken als online bestand met visitekaartjes. Fusion Tables is uiteraard te delen met anderen en je kunt met meerdere mensen samenwerken aan één Table.

Viddler stopt met gratis accounts

In augustus 2007, toen YouTube aankondigde te gaan starten met reclame, noemde ik Viddler als perfect alternatief. "Het heeft bovendien veel meer mogelijkheden dan sites als YouTube of DailyMotion ooit zullen bieden. Zo kun je een video op meer manieren embedden, waarbij je niet persé bij het begin hoeft te starten" zei ik met stoere taal. Leuk om terug te lezen en goed om weer eens te zien hoe moeilijk het is om in de toekomst te kijken.

Hoe dan ook, vandaag ontving ik een mailtje dat Viddler stopt met de gratis accounts. De dienst verdwijnt niet, je kunt overstappen naar een betaald account. Ik zie voor mezelf echter geen reden om dat te doen.
Het betekent toch dat ik een aantal filmpjes daar zal moeten weghalen, al zijn de meeste echt niet meer om naar te kijken, al geven ze een mooi beeld van wat er 7 jaar geleden technisch mogelijk was (en hoe ik ermee omging).

eBooks maken in Wikipedia

Wist je dat je in Wikipedia heel makkelijk een eBook kunt genereren van door jou gekozen artikelen? Je activeert de Boekenmaker en selecteert de pagina's die je wilt toevoegen aan je boek. Als je klaar bent geef je je boek een titel en omschrijving en kiest in welk formaat je het boek wilt downloaden. Daarbij kun je onder andere kiezen voor PDF of ePub. Eventueel kun je de volgorde van de pagina's ook nog aanpassen!

Ik heb even snel een boek gemaakt en het ziet er echt prima uit. Download het voorbeeld (ePub). Op de hulppagina staat een uitgebreide instructie, maar die heb je vast niet nodig als je bijgaande screencast even bekijkt!

08 februari 2014

Google Forms vooraf invullen

Stel, je gebruikt hetzelfde formulier voor meerdere gelegenheden, dan kun je een formulier aanbieden waarbij je zelf een aantal velden al van tevoren hebt ingevuld. Invullers hoeven dan alleen nog maar op verzenden te klikken als ze akkoord zijn of kunnen de antwoorden eerst aanpassen. Daarmee bespaar je hen werk! Deze optie is te gebruiken voor alle soorten velden.

Als voorbeeld hieronder een screencast die laat zien hoe dat werkt.

Toetsen met Google Forms

Je wilt je leerlingen een simpele (reken) toets laten maken, maar je hebt geen zin in nakijken? Dat is ook helemaal niet nodig, want Google Forms beschikt over gegevensvalidatie! Daarmee dwing je invullers om het juiste antwoord te geven. Gebeurt dat niet, dan wordt het formulier ook niet verstuurd. Die gegevensvalidatie is te gebruiken voor tekst, getallen en voor reguliere expressies.

Als voorbeeld hieronder een screencast die laat zien hoe het werkt.

07 februari 2014

Ontvangstbevestiging voor een Google formulier

Update juni 2015:
Beste mensen, ik zie dat deze pagina nog veel bezocht wordt en dat de code wordt uitgeprobeerd.

Inmiddels is er echter een veel betere add-on beschikbaar die je al het handmatige werk uit handen neemt en beter werkt. Ik wil je dus aanbevelen om dit bericht te lezen en formMule te gaan gebruiken!

Ik heb al eerder code beschikbaar gesteld waarmee je ervoor kunt zorgen dat iemand die een Google formulier invult een afschrift krijgt, maar het kan altijd nog mooier en beter.
In deze versie worden de velden die niet worden ingevuld weggelaten. Dat geldt ook voor het tijdstempel. Belangrijk is natuurlijk wel dat je in het formulier vraagt naar het e-mail adres van de invuller, anders werkt het natuurlijk niet. Het script gaat ervan uit dat in kolom 1 de naam staat en in kolom 2 het e-mail adres. Heb je die op een andere plek, dan moet je het script even aanpassen.

UPDATE:
Op 19 juni 2014 is de code bijgewerkt omdat de code die hier stond niet meer bleek te werken!
Op 11 augustus 2014 is de code opnieuw aangepast omdat Google weer iets veranderd heeft.

05 februari 2014

Youtube in Powerpoint zonder internetverbinding

Als er iets is waar ik me aan stoor tijdens een presentatie, dan is dat als iemand een Youtube filmpje wil laten zien en er geen internetverbinding blijkt te zijn! Het is echt simpel om zo'n filmpje in de presentatie op te nemen, waardoor je veel meer vaart houdt in je presentatie en het filmpje netjes beeldvullend kunt laten zien. Om er zeker van te zijn dat het werkt moet je het filmpje gewoon even van tevoren downloaden en embedden in je presentatie.

Dat downloaden kan online via een tool als convertfiles.com of via lokaal geïnstalleerde software zoals 4K Video Downloader.

Youtube embedden in Powerpoint

Als er iets is waar ik me aan stoor tijdens een presentatie, dan is dat als er gewisseld wordt naar een browser om een Youtube filmpje te laten zien! Het is echt simpel om zo'n filmpje in de presentatie op te nemen, waardoor je veel meer vaart houdt in je presentatie en het filmpje netjes beeldvullend kunt laten zien.
Het kan op verschillende manieren waarbij het belangrijk is zeker te weten of je wel de beschikking hebt over internet. Zo niet, kijk dan naar methode 2 die ik later zal laten zien.

In bijgaande screencast zie je stap voor stap wat je moet doen om een Youtube filmpje te embedden. Het is eigenlijk heel simpel als je het eenmaal doorhebt! Heb je Powerpoint 2013, dan gaat het nog makkelijker. Bekijk daarvoor deze screencast.

03 februari 2014

NOS filmpjes van Sotsji embedden

Er staan al heel wat filmpjes op de speciale Olympische Spelen Sotsji 2014 website van de NOS en er gaan er vast nog heel veel bijkomen.

In het Video & Audio gedeelte van de gewone NOS site worden alle filmpjes aangeboden met embed code én met de mogelijkheid om ze in een nieuw venster af te spelen. Vreemd genoeg is dat niet het geval in het video gedeelte van de Sotsji site.

Maar wat nu als je zo'n filmpje mooi beeldvullend wilt weergeven (op een digibord) of wilt embedden op je website? Dan moet je gewoon even wat met een url goochelen!