28 maart 2014

Bachelor student heeft jouw hulp nodig!

Studenten met vragen moet je helpen vind ik, dus als er een uitgebreid en gemotiveerd verzoek bij me binnenkomt of ik ergens aandacht aan wil geven zeg ik niet snel nee, zeker als we er uiteindelijk zelf allemaal baat bij hebben!

Onderwijs en ICT anno 2014
Voor haar afstudeerscriptie van de bachelor Commerciële Economie aan de Fontys Hogeschool te Eindhoven, onderzoekt Manon Bogman hoe het huidige ICT beleid van Nederlandse onderwijs-instellingen eruitziet.

23 maart 2014

Het boekje als slideshow

Het is nog geen week geleden dat Ashwin Brouwer en ik ons boekje hebben uitgegeven en het is nu al meer dan 1300 keer bekeken en gedownload. Overal waar we het boekje presenteren wordt het met veel enthousiasme ontvangen, zoals op de IPON en bij de MBO ambassadeursbijeenkomst van Kennisnet.
Volgende week nemen we het natuurlijk mee naar Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT in den Bosch.

Speciaal voor die gelegenheid heb ik een mooie display gemaakt, geheel in lijn met het thema van de conferentie: GROEI & bloei.

Daar wil ik ook een slideshow laten zien van de pagina's uit het boekje. Dus maar eens door het huis gelopen op zoek naar spullen die ik daarvoor zou kunnen gebruiken. En toen kwam ik m'n Asus EeePC 701 weer tegen! Jaren niet gebruikt en na een paar uur prutsen begreep ik ook weer waarom: Traaaaaag....

Wat, een zwart-witte koe? Nee, dat is de QR code!

Paul Laaper is al jaren werkzaam in het beroepsonderwijs (horeca) en nog steeds op zoek naar manieren en instrumenten om het onderwijs-leerproces te optimaliseren. Dat bewijst hij vandaag weer eens via zijn weblog waar hij een bericht geplaatst heeft over: Quirine en de mogelijkheden van de qr-code.

Quirine is een kunstkoe die hij zo gedoopt heeft. Een kunstobject heeft hij een didactische functie gegeven door deze vol te plakken met QR codes. Zo kunnen zijn leerlingen leren op welke plek welk vlees is te vinden!

21 maart 2014

Backchannel voor stellingen

Probeer maar uit!
Binnenkort is er een grote bijeenkomst rond een bepaald thema waar een wisselend panel de discussie aangaat aan de hand van een aantal stellingen en de zaal mag meepraten via een backchannel.

Mij is gevraagd die discussie in goede banen te leiden. De suggestie was om voor dat backchannel gebruik te maken van TodaysMeet. Op zich een prima tooltje, maar ik vind dat het niet efficiënt omgaat met een scherm en al helemaal niet in de projectorstand, veel te veel witruimte aan weerszijden!

Dus heb ik zelf een backchannel gebouwd op basis van een PHP chat scriptje, dat gratis beschikbaar is.

Weten Wat Werkt en Waarom

Er is weer een nieuwe editie uit van 4W, het wetenschappelijke tijdschrift van Kennisnet over opbrengsten en werking van ICT in het onderwijs.

De drie artikelen in deze 4w gaan over zeer geavanceerde manieren waarop ICT het onderwijs in de toekomst fundamenteel zou kunnen veranderen.

19 maart 2014

André Manssen wint IPON2014 - Stimulerings Award

Vandaag werd onder het oog van Louis Hilgers een aantal awards uitgereikt op de IPON. De mooiste award hield hij voor zichzelf om uit te reiken. Dit was zijn begeleidende tekst:

Op het gebied van ICT en onderwijs hebben zich vanaf het begin vele pioniers met passie op de mogelijkheden van ICT in de dagelijkse onderwijspraktijk gestort. Hun ervaring delen zij in magazines, in nieuwsbrieven, op websites en in blogs. Ze worden met een moderne verzamelnaam ook wel de Edubloggers genoemd. Wie kent bijv. in het Primair onderwijs Jack Nowee niet van de Webpaden of Susan Spekschoor, eindredactrice van Kleuterportaal, startpagina met digibordtools voor kleuters.

17 maart 2014

Social media praktijkvoorbeelden uit het onderwijs


Dat is een boekje vol met inspirerende voorbeelden van social media gebruik uit alle lagen van het onderwijs, verzameld en samengesteld door Ashwin Brouwer en mijzelf. Docenten uit het hele land hebben de afgelopen maanden hun ervaringen ingestuurd*) en een selectie daarvan kun je nu teruglezen in dit boekje! Alle voorbeelden komen uit de echte praktijk en hebben zich dus in de klas bewezen!

Het boekje kun je online bekijken of downloaden, maar je kunt ook een exemplaar gratis (excl. verzendkosten) aanvragen!

14 maart 2014

#meetgreettweet met EDUbloggers op de IPON2014

Een EDUblogger is iemand met een hart voor onderwijs, die geregeld online een stukje plaatst. Alle EDUblogs gaan – de naam zegt het al – over onderwijs en educatie, maar daar houdt de overeenkomst wel op. Er zijn EDUblogs over lesgeven, over onderwijsontwikkelingen, over beleid, over de inzet van ict, over de rol van de bibliotheek, over dagelijkse beslommeringen in de klas… Variërend van basisonderwijs tot universiteit.

Hoe verschillend ook, de overeenkomsten tussen EDUbloggers zijn belangrijker dan de verschillen, vinden ze zelf. Tijdens het jaarlijkse EDUbloggersdiner, een initiatief van Willem Karssenberg (alias Trendmatcher) en Karin Winters, worden dan ook altijd geanimeerde gesprekken gevoerd en vele schrijf-tips uitgewisseld.

Nu is het hoog tijd voor de EDUbloggers om zich te presenteren tijdens de IPON van 2014. Wil je wel eens een EDUblogger de hand schudden of ermee in gesprek gaan over onderwijs? Wil je weten wat een EDUblogger beweegt om steeds stukjes te schrijven? Ben je fan van een speciale EDUblogger of van meet&greet-momenten? Wil je zelf gaan bloggen en heb je vragen over hoe je dat moet aanpakken? Wil je misschien zelf EDUblogger nummer 251 worden? Kom dan langs op de EDUbloggers-ontmoetingsplek [standnr E016] en vraag hen het hemd van het lijf.

Nog niet ingeschreven voor de IPON? Doe dit dan nog snel. Bij voorinschrijving is de toegang gratis.

Ben je EDUblogger, kom je ook naar de IPON en wil je de #bloggersarea een tijdje bemensen? Geef je dan even op bij Karin via dit bericht. Daar zie je ook wie zich al hebben opgegeven en er dus ook zullen zijn!

En nog een verrassing!
En tenslotte heb ik voor iedere EDUblogger die langskomt in de #bloggersarea nog een mooie verrassing. Wat dat is vertel ik hier maandagavond!

13 maart 2014

Voorkom dat Twitter overal links van maakt

Als je tweet woorden bevat met een punt ertussen gebeurt het soms dat Twitter er automatisch een aanklikbare link van maakt en het omzet naar een t.co URL.

Datzelfde geldt wanneer je een "@" of "#" gebruikt in je tekst. In de meeste gevallen is dat ook prima, maar soms kan het zijn dat je een URL of naam wilt laten zien waar mensen niet perse op hoeven te klikken wat jou betreft, zoals met de hashtag #pvv bijvoorbeeld.

10 tips voor het rekenexamen op een gratis poster!

Op examen.studyflow.nl kan je online en gratis voor de examens oefenen. Na elk examen berekent StudyFlow automatisch je cijfer. Ideaal dus!
Ook kun je automatisch je cijfer laten berekenen. Na elk examen neemt Studyflow de norm van het examen en berekent daarmee automatisch je cijfer.

Nu heeft Studyflow als extra service met behulp van rekendocenten een mooie poster ontworpen met daarop 10 handige tips voor het rekenexamen. De poster is op groot formaat zodat je hem mooi kunt uitprinten en ophangen.

12 maart 2014

Lekker goedkoop banksurfen

Af en toe kan ik het gewoon niet laten om iets in het Verre Oosten te bestellen, gewoon omdat ik het onvoorstelbaar vind hoe makkelijk dat gaat en wat je krijgt voor je geld.

Deze keer zat er onder andere het volgende in de envelop:
Een Dual-Core Android 4.2.2 Google TV Dongle w/ 1GB RAM / 8GB ROM. Dat is een kleine stick met HDMI aansluiting die je zo in je TV stopt. Daarvoor betaalde ik € 46,90 En dat is nog niet alles, want er wordt een mini keyboard met touchpad meegeleverd die los altijd nog € 15,81 kost. In feite heb je dus een Android systeem voor net 31 euro! Eerlijk gezegd waren m'n verwachtingen niet echt hoog gespannen, maar dat bleek alles mee te vallen. Installatie stelt niets voor. Even de wifi gegevens invullen en je kunt aan de slag. Chromium is voorgeïnstalleerd, maar verder krijg je gelukkig geen overbodige apps meegeleverd. Die kun je zelf uit de Google Play Store halen. Verder heb ik me verbaasd over het gebruiksgemak van dat kleine keyboard. Ondanks mijn dikke vingers kan ik ook daar prima mee uit de voeten.

Dus kan ik nu heerlijk op de bank liggend over internet surfen, m'n tweets bekijken én af en toe reageren, door de foto's op Flickr bladeren en Facebook in de gaten houden.

Alles werkt, behalve....
Ja, je kunt niet alles hebben natuurlijk. Wat ik nog niet werkend heb zijn filmpjes van Youtube. Ik hoor wel geluid, maar zit tegen een zwart scherm aan te kijken. Als ook dat het nog gaat doen kan ik dit setje echt alleen maar aanbevelen.
Update:
Inmiddels werkt ook dat. Ik kan nu heerlijk vanaf de bank YouTube filmpjes bekijken!

Heb je ergens (in de klas) nog een scherm staan met een HDMI aansluiting, knoop er dan zo'n dongle aan en je kunt online!

En wedden dat nu ik dit binnen heb de langverwachte Chromecast van Google zelf binnenkort in Nederland beschikbaar is? Ik loop tenslotte altijd te ver voor de muziek uit als het gaat om dit soort aankopen:-)

10 maart 2014

Mag ik foto's van Getty Images op mijn weblog embedden?

Het korte antwoord is: JA!
Het lange antwoord lees je op het Vakblog van Raymond Snijders: Gratis foto’s en afbeeldingen van Getty Images embedden op je blog.

Daarbij is het ook goed de reacties te lezen, want dan kom je erachter dat het nog ingewikkelder kan liggen. Raymond verwijst terecht naar de gebruiksvoorwaarden van Getty Images, maar daar blijkt nog niet eens alles te staan. Als je een foto wilt embedden krijg je code aangeboden via een popupvenster met daarin een link naar deze pagina. Daar staat dan nog dat je het formaat van een embedded beeld niet kunt wijzigen. Flauwekul, want natuurlijk kan dat. Wat ze volgend mij bedoelen te zeggen is dat ze het niet willen hebben. Raymond trekt zich er niets van aan en maakt het plaatje lekker groter. Ik zou het juist liever kleiner maken, maar ik durf niet... ;-)

03 maart 2014

Zie ik je bij GROEI & bloei? Ik geef je 12 redenen!

Over een maand is het weer zover: Op 2 + 3 april is de grootste conferentie voor het MBO, georganiseerd door het CvI, dit jaar in het teken van Onderwijs-vernieuwing en ICT, met als thema GROEI & bloei en met als gastcollege Helicon Opleidingen. Als locatie is dit jaar gekozen voor de voormalige Brabanthallen in den Bosch.

Wilfred Rubens noemde onlangs in een blogpost maar liefst 10 redenen om erbij te zijn:

01 maart 2014

Geef je presentatie de ruimte!

Wat fijn dat er tegenwoordig zoveel moderne breedbeeldschermen en beamers beschikbaar zijn in presentatieruimtes.

Maar wat jammer toch dat zoveel presentatoren daar nog geen rekening mee houden en hun presentatie gewoon in een 4:3 verhouding hebben staan. Die zwarte storende balken aan weerszijden van je presentatie zijn zo storend en ze nemen waardevolle ruimte in!

Dus kies in Powerpoint even voor: Ontwerpen, Pagina-instelling en verander het formaat naar 16:9.

Heb je alleen tekst in je presentatie (nee toch?) dan ben je klaar. Heb je er foto's in staan dan zul je die moeten aanpassen of genoegen nemen met vervorming.

Ik informeer tegenwoordig altijd voordat ik ergens heenga met wat voor scherm ik moet werken en pas mijn presentatie daar op aan. In het ergste geval moet je twee versies beschikbaar hebben. Wat is jullie ervaring hiermee?